Muğla Sektörlerimiz ve Yatırım Ortamı

Öncü Sektörler
Muğla’nın ürün değeri, ihracat ve istihdam kapasitesi açısından öncü sektörleri arasında yer alan “Tarımsal Üretim”, “Su Ürünleri”, “Deniz-Kum-Güneş Turizmi”, “Madencilik” ve “Yat İmalat” sektörleri kısa vadede yatırım yapılabilecek alanlardır.

Yükselen Sektörler
İlin yükselen sektörleri arasında yer alan “Medikal Turizm”, “Yenilenebilir Enerji”, “Organik Tarım”, “Tarıma Dayalı Sanayi”, “Ekolojik Turizm” ile “Tıbbi-Aromatik Bitki Üretim-İşleme” sektörleri orta vadede gelişmeye açık yatırım alanlarıdır.

Stratejik Sektörler
Yaşam standartlarının ve eğitim kalitesinin yüksek olmasından dolayı “Bilgi İletişim Teknolojileri”  sektörü (yazılım ağırlıklı olmak üzere) uzun vadede gelişmeye açık stratejik sektörler arasında yer almaktadır.
Hammaddeye olan yakınlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kozmetik Araştırma Merkezinin gelişmiş Ar-Ge altyapısı avantajları sayesinde “Kozmetik Sanayi” sektörü katma değeri yüksek stratejik sektörleri arasında yer almaktadır.

Güçlü Yönleri
Ülkemizdeki kültür balıkçılığı üretiminin yaklaşık %37’si Muğla’da gerçekleştirilmekte ve üretimin büyük çoğunluğu ihraç edilmektedir.
Yıllık 3.043 saatlik güneşlenme süresi ve 1.621 kw/m2 küresel radyasyon değeri ile Güneş Enerjisi Santrali yatırımları için önemli bir potansiyele sahiptir.
Muğla’nın 50 metre yükseklikteki ve 300-600 W/m2 güç kapasitesine sahip Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımına uygun alanların toplam fizıbıl güç kapasitesi 5.170,86 MW’tır. Rüzgar enerjisi santrali yatırımları için uygun görülen toplam alan ise 1.034,14 km2’dir.
Cam ve seramik sanayinin hammaddesi Sodyum Feldespat ile Krom, Mermer ve Linyit Muğla’da yoğun olarak çıkarılan madenlerdir. Türkiye’nin en kaliteli mermerlerinin bulunduğu illerden biridir. “Milas Leylak”, “Sedef”, “Newyork”, “Limon”, “Kavaklıdere”, “Pembe”, “ Ege Bordo”, “Pembe” ve “Muğla Beyazı” mermer çeşitlerine sahiptir. Muğla’nın toplam mermer rezervi 400 milyon ton, işlenebilir mermer rezervi ise 181 milyon m3’tür.
Dünyadaki çam balının %90’ı Türkiye’de üretilmektedir. Türkiye’deki çam balının yaklaşık %75-80’lik kısmı Muğla’da üretilmektedir.
Tarıma elverişli toprakları, zengin su kaynakları ve bölgeye hakim Akdeniz iklimi Muğla’da çok çeşitli bitkisel üretimin yapılmasına imkan sağlamaktadır. Memecik zeytini, Datça nurlu bademi, örtü altı sebzeciliği ve narenciye gibi gelir getiren önemli tarım ürünleri yetiştirilmekte ve ihraç edilmektedir. Sanayileşmenin olumsuz etkilerine maruz kalmamış verimli ve sulak topraklarıyla organik tarım üretim merkezi olabilecek potansiyele sahiptir.
Bodrum ve Bozburun, yat imalat sektöründe Dünyada çapında ün kazanmıştır. İmalatçılar, milyon dolarlık ahşap ve saç tekneleri rahatlıkla yapıp dünya liderleriyle yarışmaktadır.

Lojistik Avantajları
Milas-Güllük limanı
2 ulusal ve uluslararası havalimanı,
9 deniz hudut kapısı,
24 yat limanı ve kara yolu ağı ile gelişmiş bir ulaşım altyapısına sahiptir.

Başarı Hikayeleri
2017 yılı Türkiye kültür balığı ihracatı sektör sıralamasında Kılıç Holding lider konumda ve Gümüşdoğa Su Ürünleri firması ise 3. sırada yer almıştır.
Türk mühendis, usta ve işçiler tarafından yapılan “Old Salt” isimli 34 metre uzunluğundaki çelik gövdeli süper lüks motor yat, yatçılık sektörünün önde gelen organizasyonlarından “World Super Yatch Awards”ta, 2016 yılında 365 yat arasından birinci seçilmiştir.

Doğrudan Yabancı Yatırımcılar
COCA - COLA A.Ş. (ABD)
CİTY KAYA BETON PARKE İMALAT LTD.ŞTİ ( ALMANYA)
IMERYS SERAMİK HAMMADDELERİ A.Ş. (BELÇİKA)
LSG SKY CHEFS HAVACILIK HİZMETLERİ A.Ş. (ALMANYA)
OMYA MADENCİLİK A.Ş. (İSVİÇRE)
SKRETTİNG YEM ÜRETİM A.Ş. (HOLLANDA)
SİBELCO TURKEY MADENCİLİK A.Ş. (İSPANYA)

Organik Tarım Yatırım Raporu
Muğla Güneş Enerjisi Sektör Yatırım Raporu
Muğla İl Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi
Muğla Yatırım Olanakları
Muğla İş ve Yatırım Ortamı Raporu
Muğla İli Narenciye Yatırım Raporu
Meyve Sebze Kurutma Tesisi Ön Fizibilitesi
Muğla Tarım ve Hayvancılık Sektörü Yatırım Raporu
Muğla Alternatif Turizm Sektörü Yatırım Olanakları