TÜRKİYE’NİN EN FAZLA KAZI ALANINA SAHİP İLİ MUĞLA’DA ARKEOLOJİK KAZILAR TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Muğla’nın dört bir yanında bulunan ören yerleri ve antik kentlerde yürütülen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve kurtarma kazıları ile ilgili Muğla Valiliği himayesinde,  Güney Ege Kalkınma Ajansı koordinasyonunda ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde “Muğla Arkeolojik Kazı Alanları Toplantısı” gerçekleştirildi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Muğla Arkeolojik Kazı Alanları Toplantısı”na kazı heyeti başkanları ve çalışanlarının yanı sıra Muğla il protokolü katıldı.

Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın da teşrif ederek açılış konuşmasını yaptığı toplantıda; 3’ü su altında olmak üzere toplam 25 arkeolojik kazı alanı ile Türkiye’nin en fazla kazı alanına sahip ili Muğla’da devam eden arkeolojik, prehistorik ve su altı kazılarının güncel durumu hakkında bilgiler paylaşıldı. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) Muğla’daki kazı alanlarından gelen bilgi ve görselleri derleyerek hazırladığı ve kazı çalışmaları hakkında bilgiler içeren yaklaşık bir saat uzunluğundaki belgesel tanıtım filmi gösterildi. Katılımcıların büyük bir beğeniyle izlediği Muğla Antik Kentler ve Ören Yerleri film gösteriminin ardından toplantı sona erdi.

Muğla’da arkeoloji alanında yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılan yeni bulgular bilim camiasına katkı sağlarken tespit edilen bu bulgular kültür turizminin de temel unsurlarını oluşturuyor. Bu nedenle söz konusu arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları, restorasyon ve kurtarma kazıları vb. çalışmalar Muğla’nın kültür turizminde dünyada sayılı destinasyonlar arasında yer alması açısından önem arz ediyor. Muğla’da antik kentler ve tarihi alanlardan Letoon UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunurken;  Stratonikeia, Kaunos ve Tlos antik kentleri, Beçin Ortaçağ Kenti, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı ile Bodrum Kalesi de UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Muğla’daki arkeolojik, prehistorik ve su altı kazılarının ilerlemesiyle dünya kültür mirası gün yüzüne çıkartılıyor.

Çalışmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı için de kültür turizminin geliştirilmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Kültür turizmi GEKA’nın Aydın, Denizli ve Muğla’da yürütmekte olduğu “Eko-turizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı”nın bütünleyici bir parçası durumunda. GEKA kurulduğu günden bu yana Güney Ege’de kültür turizminin geliştirilmesi yönünde gerçekleştirdiği faaliyetler ve destek verdiği projelerle şimdiye kadar bu alana önemli katkılar sundu.

GEKA Muğla’da Knidos Antik Kenti, Milas Beçin Ortaçağ Kenti, Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina-Hekate Kutsal Alanı için verdiği proje destekleriyle birçok kültür varlığının gün yüzüne çıkartılmasını sağladı. Yapıların aslına uygun restore edilerek gün yüzüne çıkartılmasıyla kültür turizmi açısından cazibe merkezi haline gelen tarihi kentlere ziyaretçi sayılarında da artışlar oldu. Hayata geçirilen projeler kapsamında yapılan çevre düzenleme çalışmalarıyla söz konusu tarihi kentlerin ulaşılabilirliği sağlandı ve geniş kitlelere tanıtımı yapıldı.

Denizli’de ise Laodikeia ve Tripolis antik kentlerinde destelenen ikişer projeyle, dünya kültürel mirası tiyatro, kilise ve anıtsal çeşme vb. yapılar ayağa kaldırılarak kültür turizmine kazandırıldı.

GEKA’nın proje destekleriyle Aydın’da bulunan Nysa, Tralleis, Magnesia ve Kadı Kalesi-Anaia antik kentlerinin kültür turizmine kazandırılması yönünde önemli çalışmalara da imza atıldı.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr