TOPUKLU YAYLASI ASTRO TURİZMİN MERKEZİ OLACAK

GEKA’nın alternatif turizm altyapısının geliştirilmesine destek verdiği Topuklu Yaylası’nda 11-14 Temmuz 2024 tarihlerinde düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliğiyle Yayla, “Astro Turizm Destinasyonu” olma hedefine bir adım daha yaklaştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansının da katkılarıyla düzenlenen Beyağaç-Topuklu Yaylası Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne yurt içi ve yurt dışından binlerce gökyüzü meraklısı katıldı.

Denizli’nin Beyağaç ilçesinde bulunan bin 700 rakımlı Topuklu Yaylası, 4 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından katılan binlerce gökyüzü meraklısını ağırladı. Gökyüzünde birbirinden güzel karelerin yakalandığı Beyağaç-Topuklu Yaylası Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Türkiye’nin en karanlık noktalarından olan bölgeyi “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” statüsüne bir adım daha yaklaştırdı.

Kurumların işbirliğiyle gerçekleştirildi

Denizli’de Beyağaç Belediyesi ve Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği’nin öncülüğünde Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), ADM  Elektrik Dağıtım iş birliğinde Gök Bilimci Prof. Dr. Ethem Derman’ın adına düzenlenen Beyağaç-Topuklu Yaylası Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği binlerce gökyüzü meraklısını 4’üncü kez bir araya getirdi.

Katılımcılar Astronomi, Fizik Bilimi, Işık Kirliliği, Işık Kirliliği İle Mücadele, Astro Turizm ve Astrofotoğrafçılık Konusunda Bilgilendirildi.

Bin 700 rakıma sahip Türkiye’nin en karanlık noktalarından olan Topuklu Yaylası’nda gerçekleştirilen etkinliğe yurt genelinden yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Önceki yıllara oranla katılım sayılarında ciddi artış gözlemlenen şenlikte gökyüzü meraklıları için unutulmaz anlar yaşandı. Gökyüzü gözlem etkinliğine katılanlar farklı büyüklük ve tipte alana kurulan 6 teleskopla Güneş lekelerini, gezegenleri ve derin uzay cisimlerini inceleme şansı elde ettiler. Astrofotoğrafçılar tarafından etkinlik alanına kurulan yaklaşık 38 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi. Ayrıca dört günlük programda astronomi ve fizik bilimi, ışık kirliliği, ışık kirliliği ile mücadele, astro turizm ve astrofotoğrafçılık konularında sunumlar yapıldı. Çocuklara yönelik olarak yaylaya kurulan atölyelerde eğlenceli çalışmalar ve oyunlar düzenlendi.

Işık Kirliliği Konusunda Farkındalık Oluştu

Etkinliğe katılan katılımcılar çoğunlukla şehir merkezlerinde yaşadıklarını bu nedenle gökyüzünü ve samanyolunu ilk defa burada gördüklerini belirtti. Işık kirliliği kavramını burada daha iyi kavradıklarını belirten katılımcılar bu etkinliğin tüm ülke çapında yaygınlaştırılarak hem astronomi bilimi hem astro turizm ve hem de doğanın korunması anlamında farkındalık yarattığını söylediler.

Topuklu Yaylası “Astro Turizm Destinasyonu” olacak

Başarıyla gerçekleştirilen etkinlikle “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” statüsünü almaya bir adım daha yaklaşan Beyağaç Topuklu Yaylası’nın ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliği artarken yöre halkının sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine de katkı sağlandı. Etkinliğin her yıl geliştirilerek devam ettirilmesi ve Topuklu Yaylası’nın “Astro Turizm Destinasyonu” olarak tanınması hedefleniyor. Topuklu Yaylası’nın ülkemizin ilk karanlık gökyüzü parkı unvanına sahip olması halinde IDA tarafından bu haberin dünya çapında milyonlarca gökyüzü meraklısına duyurulmasıyla Denizli, Beyağaç ve Topuklu Yaylası’na olan ilginin artacağı öngörülüyor.

Gökbilim ve Astro Turizm Çalıştayı Düzenlenecek

Etkinliğin kapsamının genişletilmesi çalışmaları kapsamında Denizli’de ve Türkiye’de “Gökbilim ve Astro Turizm”in tanınırlığını, bilinirliğini ve sürdürülebilirliğini artırabilmek amacıyla Ekim ayında geniş katılımlı bir çalıştay düzenlenecek.

 

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr