SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK’IN DENİZLİ VE AYDIN ZİYARETLERİNE, GEKA PROJELERİ DAMGASINI VURDU.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 22 Aralık 2022 tarihinde Denizli’de, 23 Aralık 2022 tarihinde ise Aydın’da Toplu Proje Açılışı, Temel Atma Töreni ve Proje İmza Merasimi’ne katılarak Aydın ve Denizli’nin kalkınmasına yönelik önemli projelerin startını verdi.

Bakan Varank Denizli’de tekstil sektörünü odağına alan örnek bir proje olan Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi kapsamında hayata geçirilen Teknik Tekstil Merkezi’nin açılışını yapmasının ardından, Denizli Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika temel atma törenine katıldı.

Bakan Varank Denizli ziyaretinin üçüncü kısmında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Denizli projelerinin sözleşme imza törenine katıldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Denizli’de genç işsizliğin önüne geçerek nitelikli istihdamı sağlayacak Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “Umudunu Mesleğinle Yaşat” ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin “Nitelikli Genç, Güçlü Denizli” SOGEP projelerinin imza törenine katıldı. İmza törenine Bakan Varank'ın yanı sıra proje ortakları olan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, proje paydaşları Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar, Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan ve İŞKUR İl Müdürü Fatih Işık katıldı.

İmza töreninde konuşan Bakan Varank, Denizli'ye değer katan projelerin açılışları ve tanıtım toplantılarını yapmak için kente geldiklerini ifade ederek, bereketli çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Denizli'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Mustafa Varank, sözlerine şöyle devam etti; "Bu açılışını yaptığımız projeler attığımız imzalar inşallah Denizli'yi çok daha üretken bir şehir haline getirecek. İstihdam olanaklarını şehrimize kazandıracak. Önümüzdeki dönemde Denizli'de yapacağımız iki adet SOGEP projesinin biri Büyükşehir Belediyemizin, diğeri ise Milli Eğitim Bakanlığının iş birliği ile gerçekleşecek.  Acıpayam Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve İŞKUR da projede paydaş kurum olarak yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak gençlerimize eğitimler vereceğiz, onları nitelikli bir şekilde istihdama katılmalarını sağlayacağız. Otomotiv sanayisinde ve yazılım sektöründe yetiştireceğimiz yaklaşık 250 gencimiz inşallah bu program sonrasında Denizli'de istihdam edilecekler. Biz paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Kalkınma Ajanslarımızla bu tip projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Şehrimize yeni istihdam kapıları hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Aydın'ın Söke ilçesinde 23 Aralık 2022 tarihinde de Qua Granit firmasına ait üretim tesislerinde düzenlenen toplu açılış, temel atma ve imza törenine katılan Bakan Varank, törende Aydın’daki yatırımlara yönelik önemli açıklamalar yaptı.

Aydın sanayisine güç kazandıracak yaklaşık 16 projenin açılışının gerçekleştiği törende ayrıca, turizmden tarıma sanayiden sosyal kalkınmaya kadar geniş bir yelpazede GEKA’nın destek verdiği 18 projenin açılışı da Bakan Varank’ın teşrifleriyle yapıldı.

Güney Ege Kalkınma Ajansının, Aydın’da 300’den fazla projeye destek vererek yerel potansiyele hız kazandırdığını ifade eden Bakan Varank “Kalkınma Ajansımız vasıtasıyla Aydın’da desteklediğimiz 18 projenin de resmi açılışını yapıyoruz. 60 milyon lira bütçeli bu projeler sayesinde şehrimize; başta incir olmak üzere Aydınımızın öne çıkan tarım ürünlerinin katma değerini artıracak, yenilenebilir enerji kaynaklı bir soğuk hava deposu kazandırıyoruz.” dedi. Projeler kapsamında Kuşadası Kadıkalesi Anaia Antik Kenti’ni ve buradaki Anıtsal Kilise'yi ve Tralleis Antik Kenti’ni yani Üç Gözler'i de koruma altına aldıklarını dile getiren Varank, Nysa Antik Kenti'nin tiyatro alanını da yenileyip kültür turizmine açtıklarını söyledi.

Üretici kooperatiflerine ve birliklere yönelik desteklerle hayata geçen projelerin resmi açılışlarını da gerçekleştirdiklerini belirten Varank, “SOGEP kapsamında Köşk, Bozdoğan ve Efeler ilçelerimizde destek vereceğimiz ve Kalkınma Ajansımızın aracılığıyla uygulayacağımız projelerle dezavantajlı bireylerin topluma ve istihdama katılmalarını sağlayacağız” dedi.

GEKA’nın Güney Ege’deki sosyal sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda Güney Ege’de uyguladığı SOGEP kapsamında destek almaya hak kazanan 3 adet projenin sözleşmesi Bakan Varank himayesinde imzalandı. İmza törenine Aydın Vali Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Ertekin, Bozdoğan Kaymakamı adına Buharkent Kaymakamı Alper Açıkgöz, Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan katıldı.  

Sırasıyla Köşk Belediyesinin “Köşk Kestane ile Güçleniyor”, Efeler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının “El Sanatları Atölyesi” ve Bozdoğan Kaymakamlığının “Çam Fıstığı Üretimi İstihdamı Destekliyor” projelerinin sözleşmeleri imzalandı.

Bakan Varank, Köşk Belediyesinin “Köşk Kestane ile Güçleniyor” projesiyle Köşk’e 2 ton/gün kapasiteli kestane işleme tesisi kurulacağını söyledi. Kurulacak bu tesiste bölge için katma değeri yüksek bir ürün olan kestanenin özellikle gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı olanlar için de oldukça uygun ve her alanda tüketilebilir bir besine dönüştürüleceğini ifade etti. Varank, projede gençlerin ve kadınların istihdamının da sağlanacağını söyledi.

Efeler ilçesinde yaşayan Roman kökenli kadınların kültürel mesleği olan sepetçilikten gelen yetkinliklerini ortaya çıkartacak ve tasarım becerisi kazandıracak “El Sanatları Atölyesi” projesinin sözleşmesinin de imzalandığı etkinlikte konuşan Bakan Varank,  projeyle Roman kadınlarının düzenli ekonomik gelir elde edeceğini ve yaşam standartlarının artırılacağını belirtti.

Bakan Varank imza töreninde son olarak, Bozdoğan Kaymakamlığı tarafından sunulan “Çam Fıstığı Üretimi İstihdamı Destekliyor” projesinin yine kadın ve genç istihdamına öncelik vereceğini, kurulacak çam fıstığı üretim tesisinde çam fıstığının işlenerek katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürüleceğini söyledi.  

Törende, GEKA’nın “Aydın ve İzmir İllerinde Bulunan Pamuk Üreticilerine Yönelik Lisanslı Depo” projesinin yanı sıra, ASTİM ve Söke OSB'de bulunan 220 milyon liralık yatırıma sahip üç yeni fabrikanın da temeli atıldı. Bakan Varank, “Toplamda 41 proje ile 3,1 milyar liralık bir yatırımı Aydın’a kazandırarak, 1800’ü aşkın vatandaşa yeni istihdam olanağı sunduklarını vurguladı.

 

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr