MUĞLA'NIN YÖRESEL ÜRÜNLERİ DÜNYA PAZARLARINA AÇILIYOR

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın Güdümlü Proje Desteği kapsamında destek almaya hak kazanan ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan “Yerelde Kırsal Kalkınma Modeli: MUĞLA” projesinin sözleşme imza töreni Muğla Valisi ve GEKA yönetim kurulu üyesi İdris Akbıyık’ın himayelerinde, proje paydaşı kurumların temsilcilerinin katılımıyla 27 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Proje ile Muğla’da üretilen tüm ürünlere marka, satış ve pazarlama desteği verilerek katma değer yaratılacak ve böylece üreticilerin refahı yükseltilecek. Muğla’daki çiftçilerin, arıcıların, toprak havuzda balık üretimi yapan tüm üreticilerin ürettikleri ürünleri MUĞLA markasıyla hak ettiği değerden tüketiciye ulaştırılacak. Markalaşma ve örgütlenme faaliyetlerinin gerçekleştirileceği proje sayesinde yerel ürünlerin katma değeri artacak, turizm güzergahlarına inşa edilecek satış noktaları ve kurulacak e-ticaret sitesi ile yeni pazar imkanlarına ulaşılacak.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüteceği projede Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Ticaret Borsası, Mukobirlik Muğla İli Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP), Muğla Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ve Muğla Bölgesi Ormancılık Kooperatifleri Birliği (OR-KOOP) proje ortağı olarak yer alıyorlar.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın Güdümlü Proje Desteği ile desteklenecek 'Yerelde Kırsal Kalkınma Modeli: Muğla' projesi kapsamında öncelikle kooperatifleşme çalışmaları ile üreticilerin güç birliği yapmaları sağlanacak. Kooperatif, birlik ve üreticilere markalaşma ve e-ticaret konusunda eğitimler verilecek. Markaya ait internet sitesi kurulması ve reklam çalışmaları yapılmasının yanı sıra Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerinde toplam 3 noktada modern Muğla mimarisiyle satış noktaları oluşturulacak.  

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık imza töreni öncesinde yaptığı açıklamasında; "Kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükselmek, sürdürülebilir üretim modelleri oluşturmak ve tarımsal potansiyelimizi en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle projemizin ilimize, çiftçilerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyor, projenin hayata geçmesinde emeği bulun kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yerelde Kırsal Kalkınma Modeli: Muğla Projesi ile Muğla il genelindeki başta arıcılar ve toprak havuzda balık üretimi yapan yetiştiriciler olmak üzere tüm üreticilerin ürettiği tarım ürünleri, ismi ve logosu ortak akılla belirlenecek bir 'Muğla' markası adı altında kooperatifler eliyle pazara sunulacak. Satış kanallarının çeşitlendirilmesini içeren proje, aynı zamanda kooperatifleşme çalışmalarının desteklenmesini de sağlayacak. Muğla genelindeki kooperatif ve birliklere, proje kapsamında markalaşma, e-ticaret, satış ve pazarlama konularında eğitimler verilecek. Belirlenen 'Muğla' markasına ait bir internet sitesi kurularak, ulusal ve uluslararası mecralarda tanıtımı yapılacak.

'Yerelde Kırsal Kalkınma Modeli: Muğla' projesinin protokol imza töreni Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık öncülüğünde gerçekleştirildi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek projenin imza törenine İl Müdürü Barış Saylak'ın yanı sıra Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Köy-Koop Başkanı Eray Çiçek, Muğla Or-Koop Birliği Başkanı Ahmet Çetiner, Muğla Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği adına Burak Bolel ve Fethiye Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım katıldı.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr