MUĞLA’DA SUALTI DALIŞ TURİZMİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

Sualtı dalış turizmi altyapısını güçlendirme çalışmaları kapsamında Muğla Valiliği ve Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda Fethiye’de Muğla Sualtı Dalış Turizmi Çalıştayı düzenledik. 

Sektörün önemli temsilcilerinin katıldığı çalıştayda bölgemizin sualtı dalış turizmi potansiyeli daha detaylı olarak ele alınırken bu alanda yapılacak çalışmalara yönelik ihtiyaç ve çözüm önerileri tespit edilerek yol haritası belirlendi. 

Çalıştayda bir konuşma yapan Muğla Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. İdris Akbıyık Dünya turizminin gözbebeği olan, Yeryüzü Cenneti olarak bilinen, Ege ile Akdeniz'in buluştuğu Muğla’nın sualtı dalış turizmi alanında yüksek bir potansiyel barındırdığını söyledi.

Muğla'nın Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Datça kıyılarının, zengin arkeolojik geçmişi ve su altı flora ve faunasının çeşitliliği ile dalış meraklıları için en elverişli noktalar arasında yer aldığını belirten Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık,"Bu bölgelerde, binlerce yıllık batıklardan antik liman kalıntılarına kadar sayısız tarihi ve doğal güzellik, her yıl birçok yerli ve yabancı dalış meraklısını ağırlamakta ve ülkemizin deniz turizmine katkı sağlamaktadır. Su altı dalış turizmi, turizm çeşitliliğini artırarak yerel ekonomiyi desteklerken diğer yandan bölgeye olan ilgiyi canlı tutmaktadır." İfadelerini kullandı.

Ajansımız Genel Sekreteri Ümit Gülyağı ise gerçekleştirdiği konuşmada; “Küresel çapta dalış pazarının yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu, her yıl bu pazarın yaklaşık yüzde 6 büyüdüğünü belirterek Muğla'nın önemli bir sualtı dalış turizm merkezi olduğunu söyledi. Muğla'da turizmi 12 aya yaymak için en iyi argümanlardan birinin de dalış turizmi olduğunu belirten Ümit Gülyağı, dalış turizminin su altı ekosistemini korumaya hassasiyet gösterirken ekonomiye de büyük katkı sağladığını ifade etti. Bölgenin turizm potansiyelini daha iyi değerlendirmek amacıyla 2024-2028 dönemi için hazırladığımız Güney Ege Bölge Planı’nda su sporları ve dalış turizmine yönelik hedeflerimize de yer verdik. Son on yılda su sporları merkezlerinde yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurarak, Akyaka, Bodrum ve Datça’nın kite sörf; Fethiye, Marmaris ve Bodrum’un yelkencilik; Köyceğiz ve Marmaris’in ise kano eğitimleri alanında öne çıktığını görüyoruz. Fethiye, Marmaris ve Kuşadası da dalış eğitimleri açısından önemli merkezlerdir. Bu merkezlerin sayısının artması ve daha profesyonel eğitim merkezlerine dönüştürülmesi, önümüzdeki dönemde odaklanacağımız başlıca alanlar arasında yer almaktadır “ dedi.

Genel Sekreterimiz Gülyağı konuşmasının devamında;  “Dalış, sörf, kite sörf, yelken, kano ve yamaç paraşütü gibi turizm türlerinin potansiyelinin yüksek olduğu bölgemizde bu aktivitelerin daha da yaygınlaştırılmasını önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Stratejik önceliklerimizden biri, turizm hareketliliğinin bölge genelinde yayılması ve bu alanlarda cazibenin artırılması olacaktır. Sonuç olarak, sualtı dalış turizminin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için altyapı yatırımları, tanıtım stratejileri ve yenilikçi uygulamalar büyük önem taşımaktadır. Bölgemizin bu potansiyelini daha geniş kitlelere ulaştırmak ve bölge genelindeki turizm hareketliliğini artırmak için el birliğiyle çalışmaya devam edeceklerini” ifade etti.  

Konuşmaların ardından düzenlenen oturumlarda su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Bodrum Dalış Eğitmeni ve Su altı Arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu, Fethiye Dalış Eğitmeni Mehmet Avcu, Marmaris Dalış Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Durmaz ve TGA Dalış Turizm Danışmanı Asutay Akbayır sunum yaptı.

Çalıştayda su altı dalış sektörünün temsilcileri 3 ayrı masaya ayrılarak su altı dalış turizmini “Çevresel Koruma ve Sürdürülebilirlik”, “Dalış Altyapısı ve Lojistik İhtiyaçları”, “Yasal Düzenlemeler ve İzin Prosedürleri” konularında detaylarıyla ele aldılar. Böylece bu alanda yapılacak çalışmalara yönelik ihtiyaç ve çözüm önerileri tespit edilerek yol haritası belirlendi. 

 

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr