MUĞLA’DA DÖRT MEVSİM TURİZM, DÖRT MEVSİM SPOR ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ.

Muğla’da Dört Mevsim Spor, Dört Mevsim Turizm temasıyla Muğla Valiliğinin himayesinde, Güney Eğe Kalkınma Ajansı, Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğinde 26 Mart 2022 tarihinde “Muğla Spor Turizmi Çalıştayı” düzenlendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde düzenlenen Çalıştaya; Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, Muğla’da spor turizmi konusundaki ilgili kamu, kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, Ticaret ve Sanayi Odaları ile turizm alanında faaliyet gösteren STK’ların temsilcileri ve turizm işletmelerinin yetkilileri katıldılar.

Dağcılıktan yamaç paraşütüne, raftingden kite sörf ve yelkenciliğe, su altı dalışından bisiklet ve trekkinge kadar birçok aktivitede dört mevsim zengin olanaklar sunan Muğla’nın Spor Turizmindeki gelecek perspektifine ışık tutan Çalıştay, Muğla’daki spor turizmi dallarının tanıtımına yönelik, GEKA ve Gençlik Spor Bakanlığının koordinasyonuyla tamamlanan tanıtım filminin gösterimiyle başladı.

Açılış konuşmalarıyla devam eden Çalıştay’da, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan yaptığı konuşmada, “Çağlar öncesinden günümüze tabiat güzellikleri ve zengin kültür çeşitliliğiyle çok özel bir konumda olduğunu, Muğla’nın bu değerlerini koruma kullanma dengesini gözeterek kültür ve turizm faaliyeti gerçekleştirmeye çalışıldığını söyledi. “Yöresel kültürümüzün, doğal güzelliklerimizin hatta üretim faaliyetlerimizin her biri ayrı ayrı turizm değeri taşıyor. Muğla hazır müşterisi, kaliteli ziyaretçi profiliyle zengin alternatif turizm imkanlarına sahip olup en önemli alternatif turizm çeşidi spor turizmidir.  Spor turizminde sporu yapan icra eden insanlar kadar bu etkinlikleri izleyen, takip eden çok sayıda ulusal ve uluslararası ziyaretçiyi de bölgeye çekmektedir. Spor turizminin haber değeri, sosyal medya ve görsel değeri de oldukça yüksek. Bu anlamda bölgeye ve destinasyona tanıtım katkısı da inanılmaz değerli. Bu katkı yalnızca büyük organizasyonlarda değil, küçük gruplar veya bireysel olarak yapılan bisiklet, trekking gibi faaliyetlerde de kendini göstermekte. İşte bugün burada çok değerli turizm paydaşlarımız ve akademisyenlerimizle Muğla’da Spor Turizmini tartışacağız. 12 ay turizm için kilit öneme sahip spor turizmi konusunda sahip olduğumuz potansiyeli en iyi şekilde nasıl harekete geçirebiliriz, atılacak adımlar neler olacak, proje fikirleri nelerdir. Çalıştaydan çıkacak bu sonuçlar hem turizm paydaşlarına hem de Ajansımız çalışmalarına yön verecektir” dedi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan konuşmasının devamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın turizm ve tanıtım alanındaki çalışmalarına değindi. “Turizm alanında bugünkü çalıştayımıza benzer faaliyetlerin yanında çeşitli teknik ve mali desteklerle, tanıtım faaliyetleri ile bu konuda katkılarımız devam etmektedir. Proje ve faaliyetlerimizi geliştirmek, bölge kalkınmamıza hız verecek fikir ve girişimlerinizi bizimle paylaşmanızı bekleriz.” dedi.

Çalıştay, Son yıllarda alternatif turizm faaliyetlerinde hızlı bir artış olduğundan bahseden Muğla Valisi Orhan Tavlı, “İlimiz alternatif turizm açısından eşsiz değerlere ve avantajlı bir konuma sahip olup, ülkemizde turizm çeşitliliğinde birinci sırada yer almaktadır. İlimiz birçok alternatif turizm türünün yapılabildiği uygun bir coğrafyaya sahip olmakla birlikte spor turizmi için de muhteşem imkân ve olanaklar sunmaktadır.” dedi. Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın turizm sektöründeki başarısı ve bu başarının ülkemiz beklentilerini karşılaması konusunda turizme hayat veren destinasyonların koruma kullanma dengesi içinde harekete geçirilmesi Muğla’nın turizmde marka kent olarak turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesi için alt ve üst yapı yatırımlarının devreye sokulduğunu ifade etti.

Vali Orhan Tavlı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Muğla’mız coğrafi yapısı ve iklim özellikleri bakımından spor turizmi potansiyeli çok yüksektir. Dört mevsimin aynı anda yaşandığı ilimiz, 324 spor parkur alanıyla yaz ve kış aylarında pek çok sportif faaliyetin yapılmasına son derece uygun şartlara sahip nadir bölgelerden biridir. Muğla’mızda deniz, dağ, orman, su altı zenginlikleri, göl, nehir, kanyon, mağara gibi her türlü çeşitlilik ve iklimsel uygunluk da mevcut durumdadır. Son yıllarda ilimiz Dünya Ralli Şampiyonası, Dünya Kiteboard Şampiyonası, Uluslararası Aquamasters Yüzme Şampiyonası, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, ölüdeniz hava oyunları, Optimist Dünya Şampiyonası gibi büyük ve prestijli pek çok spor organizasyonuna ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca yelken ve yat yarışları, kano, rafting, koşu, motokros, su altı dalış gibi branşlarda onlarca şampiyona ve faaliyette ilimizde gerçekleştirilmektedir. Daha çok branşta uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmak, ilimizin potansiyelini ortaya çıkarmak ve ilimizin markalaşmasını sağlamak amacıyla; tüm kamu kurumları, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içinde çalışmalar yürütüyoruz. Neredeyse yılın tamamında düzenlenen spor organizasyonlarıyla hem turizm sezonu uzamakta hem de ilimizin tanıtımına ve ekonomisine de önemli katkı sağlanmaktadır. Bu nedenle spor turizmi ilimiz için oldukça önemlidir. İlimizin sahip olduğu coğrafi ve iklim şartlarını en iyi şekilde değerlendirecek ve sürdürülebilirliğini sağlayacak yeni yatırım ve projelerle hedefimiz spor turizminde Muğla’mızı cazibe merkezi haline getirmektir.” dedi.

Muğla’daki spor turizmi konusundaki ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve bireysel girişimcilerden oluşan katılımcılar, 10’ar kişilik 5 gruba ayrılarak her bir grup belirlenen konu başlıklarını sırasıyla ele aldılar. “Pazarlama, Tanıtım ve İletişim”, “Çevre Planlama Tesisleşme ve Yatırım”, “Spor Turizminde Örgütlenme ve Destinasyon Yönetimi”, “Yatırım, Finansman, Teşvik ve Sponsorluk” ile “Spor Çeşitliliği, Branşlar ve Sürdürebilirlik” konuları tüm gruplarda değerlendirildi. Su sporları, macera sporları, geleneksel sporlar, bisiklet, hokey ve kort tenisi vb. diğer sporlar söz konusu konu başlıklarında ele alınarak Muğla’da spor turizminin geleceğine yön verecek yol haritası çizildi.

Son olarak, çalışma gruplarından çıkan sonuçlar açıklandı ve moderatörler tarafından çalıştayın değerlendirilmesi yapıldı. Geniş katılımla düzenlenen çalıştay ile Muğla’da spor turizminin mevcut durumu ortaya konarak önümüzdeki dönemde yapılması planlanan spor turizmi envanterinin çıkarılması, bölgesel bazda spor turizminin sınıflandırılması ve spor turizmi haritasının oluşturulması çalışmalarına katkı sağlaması amaçlanıyor.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr