LAODİKEİA BATI TİYATROSU 1600 YIL SONRA SEYİRCİSİYLE BULUŞTU

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı desteğiyle kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlanan 2200 yıllık Laodikeia Batı Tiyatrosu, 1600 yıl sonra muhteşem bir konserle seyircisiyle buluştu.  

MS 5’inci yüzyıldan sonra kullanılamayan Batı Tiyatrosu, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın 23 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirdiği açılış konseriyle 1600 yıl sonra yeniden bir kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Tiyatronun açılış konserine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Denizli Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Atik, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Denizli protokolü ve Denizli halkı katıldı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu, kazı ve restorasyon çalışmalarını ise Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün yürüttüğü “Batı Tiyatrosu Sizi Çağırıyor” Projesi, GEKA’nın 2018 yılında yürüttüğü Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızın desteğiyle 2 yıl gibi kısa bir zamanda tamamlandı.

Sırasıyla Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Atik ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan tiyatronun tamamlanması ve açılışı dolayısıyla birer konuşma gerçekleştirdiler.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, Batı Anadolu'nun ve Anadolu arkeolojisinin en önemli metropol kentlerinden biri olan Laodikeia Antik Kenti’nde Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı iş birliği içerisinde önemli projelere imza atıldı.

 “Dünya Mirası Laodikeia Uyanıyor” projesi ile inanç turizminin önemli bir ögesi olabilecek Laodikeia Kilisesi’nin restore edilmesinin ardından GEKA Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin “Laodikeia Batı Tiyatrosu Sizi Çağırıyor” projesini de  hayata geçirdi. Böylelikle Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nün yürüttüğü titiz çalışmalar sonucunda Laodikeia Batı Tiyatrosu ayağa kaldırıldı. Tiyatroda gerçekleştirilen restorasyon uygulamalarının hemen hemen yüzde doksanı orijinal malzemeyle en ince ayrıntı gözden kaçmayacak şekilde gerçekleştirildi.

Tarihi 2200 yıl öncesine dayanan 15 bin kişilik Batı Tiyatrosu 1600 yıl sonra İzmir Devlet Senfoni Orkestrası açılış konseriyle tekrar seyircisiyle buluştu. Bundan sonraki süreçte antik tiyatronun etkinliklerde kullanılması ile Denizli halkının tarih, kültür ve arkeoloji ile iç içe olmasının yanı sıra halkın kültürel ve tarihi öğeleri koruma bilincinin artırılması sağlanması planlanıyor.

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr