HIZIRŞAH KÜLTÜR EVİ İLK SERGİSİ İLE HİZMETE AÇILDI

2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Datça Belediyesi tarafından yürütülen “Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası” projesi ile Datça’ya 6 km mesafedeki Hızırşah Köyü yakınlarındaki 19’uncu yüzyıldan kalma metruk durumdaki kilise yapısının restorasyon ve bahçe peyzaj çalışmaları tamamlanarak “Hızırşah Kültür Evi” adıyla ziyarete açıldı. Açılışta Datça’daki arkeolojik, kültürel çalışmalar ve açılışı yapılan mekân ile ilgili ayrıntılı bilgiler, fotoğraflar sergilendi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje ile metruk durumdaki kilise yapısının restorasyon ve bahçe peyzajının yapılarak, kültür alanları artırıldı. Yaşama döndürülen mekanda, bölgede bulunan arkeolojik eserlerin,  yerel tarihe özgü etnografik değerlerin ve sanatsal çalışmaların sergilenmesi amaçlandı. Alternatif turizmin bölgede geliştirilmesi kapsamında destek verilen proje yaklaşık 550 bin TL bütçe ile sözleşmeye bağlandı ve proje bütçesinin %75’i GEKA tarafından finanse edildi. Datça Belediyesi’nin yürütücüsü, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği’nin ortağı olduğu proje, 2 yıl süresince Datça Belediyesi Fen İşleri bünyesinde sürdürüldü.

Proje kapsamında, Datça Belediyesi mülkiyetinde olan eski kilise binasının restore edilmesinin yanı sıra 9,5 km’lik kültür rotası oluşturularak bisiklet yönlendirme levhaları ve bilgilendirme tabelaları hazırlandı. Proje yürütücüsü kurumun temin ettiği dağ bisikletleri ile Eski Datça, Tarihi Hızırşah Camii, İpek Atölyesi, Hacetevi, Reşadiye (Cami ve Mehmet Ali Ağa Konağı), Kızlan mahallesi ile Kızlan yel değirmenleri gibi Datça’nın ilgi çekici yerlerini kapsayacak bir bisiklet rotası oluşturuldu ve rota yolu üzerinde tabela çalışması yapıldı. Kültür rotası kapsamında 27 noktaya 49 adet yönlendirme levhası ve 6 noktaya bilgi levhaları yerleştirildi.

Açılışta yapılan konuşmalarda; 3. derece arkeolojik sit alanı içinde bulunan kilise yapısının döneminin dini, mimari, kültürel ve sosyal yaşamının yansıtan önemli bir kültür varlığı olduğunu belirtilerek yapının durumu, mimari özellikleri ve proje çalışmalarıyla ilgili bilgi verildi. Bir dönemin tanıklığını yapan tek nefli bazilikal bir plana sahip kilise yapısı bugün bir cemaati bulunmadığı için Hızırşah Kültür Evi işleviyle yöre halkının hizmetine sunuldu.

 “Hızırşah Yaşayan Tarih Kültür Sergi Evi ve Kültür Rotası” projesi ile Datça’nın deniz, kum, güneş turizmi cazibesinin yanı sıra el değmemiş doğasıyla iç içe yer alan tarihi değerleri kültür turizmi kapsamında deneyimlenebilecek.

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr