GELECEĞİN SİBER GÜVENLİK UZMANLARI GÜNEY EGE’DE YETİŞECEK
Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi gerçekleştirdikleri protokolle Muğla’da, bilişim sektörünün en nitelikli mesleklerinden olan siber güvenlik uzmanı yetiştirmek üzere adım attılar.
Nitelikli Siber Güvenlik Uzmanı yetiştirmek amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının geliştirdiği “Siber Vatan Programı”nın Güney Ege’de uygulanması için MSKÜ ve GEKA arasında protokol imzalandı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde 11 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen imza törenine MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, akademisyenler ve GEKA uzmanları katıldı.
MKSÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar protokol töreninde yaptığı konuşmada; “Dijital geleceğe adım adım yaklaştığımız bu günlerde bilgi teknolojisi ve elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinen “Siber Güvenlik” kavramı üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus. Vatanın korunması ve savunulması noktasında siber saldırı, siber terör ve siber suç vb. kavramlar önem arz etmekte. Bu alanda nitelikli ve donanımlı gençler yetiştirmemiz gerekiyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı ile gerçekleştireceğimiz “Siber Vatan” programı bu ihtiyaca cevap verecek. Programın Üniversitemizde uygulanacak olmasından dolayı mutluyuz. Başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı’na, Üniversitemiz hocalarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim ” dedi.
GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ise; “Gençlerimizin dijital teknolojiler konusunda farkındalığının artırılması amacıyla kalkınma ajansları tarafından siber güvenlik, yazılım ve yapay zekâ gibi alanlarda teknoloji odaklı girişimciliğin geliştirilmesi için çeşitli modüllerden oluşan program ve projeler kurgulanmaktadır. Bu program ve projelerden biri de “Siber Vatan Programı”dır. Ülkemizde dijital sektörlerin gelişimini hızlandıracak bir birlikteliğe açık bir çağrıdır. Kalkınma Ajansları vasıtasıyla yaygınlaştırılması ve siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağının yetiştirilerek genç istihdamının artırılması amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde bu programı uygulanmasını sağlayacağız. MSKÜ, Siber Vatan Programı’nın uygulanacağı 18. üniversite olacak. Muğla’ya, Bölgemize ve Ülkemize hayırlı olsun” dedi.
Siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve genç istihdamının artırılması amacıyla uygulanacak program kapsamında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerine öncelikle yazılım geliştirme alanında eğitimler verilecek. Program eğitimin yanında teknik geziler, usta çırak buluşmaları, konferanslar ve seminerler, mentör firmalar ile birebir çalışmalar, Capture The Flag (CTF) yarışmaları ile girişimcilik ekosistemi oluşturulması ve geliştirilmesini içerecek.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ndeki tüm bölüm öğrencilerinin başvurusuna açık olacak programda, Capture The Flag (CTF) yarışması ile 40 kişilik kontenjan ile öğrenciler
belirlenecek. Eğitimlerin tamamı yüz yüze toplam 180-200 saat arası sürecek olup; 7 gün, 5 gün, 5 gün, 5 gün olacak şekilde 4 farklı modülde yapılması planlanıyor. Eğitime katılacak öğrenciler Siber Güvenlik Uzmanlığına Hazırlık, Linux ve CEH, Sızma Testi, Web Güvenliği ve Zararlı Yazılım ve Tersine Mühendislik alanlarında eğitim alacaklar.
Eğitimlerin tamamlanmasının ardından uygulanacak sınavda başarılı olan öğrenciler, diğer kalkınma ajansları programlarından gelecek öğrencilerle 10 günlük eğitim kampına katılacaklar. Siber Vatan Programı takımları 7/24 çalışma esasına dayalı eğitim kampında bir araya gelerek siber uzmanlık alanında derin ve teknik eğitimler alacaklar. Kamp boyunca anlık görev simülasyonları ve uygulamaları, yarışmalar ve çeşitli sosyal etkinlikler yapılacak.
Siber Vatan Programı 6 ay süreli takım içi eğitimler, proje geliştirme ve staj ve istihdam süreci ile tamamlanacak.