GEKA İŞ BİRLİĞİYLE PRİENE ANTİK KENTİ’NDE ULUSLARARASI YAZ OKULU DÜZENLENDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı, Özyeğin Üniversitesi ve Priene Antik Kenti Kazı Başkanlığı iş birliğiyle Priene Antik Kenti'nde uluslararasıyaz okulu düzenledi. Güney Ege Kalkınma Ajansı yaz okulu ile “Ekoturizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı" kapsamında hedef destinasyon olarak belirlediği Söke ekoturizminin güçlenmesine katkı sağladı.

“Priene Mimarlık ve Arkeoloji Uluslararası Yaz Okulu” Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın; Özyeğin Üniversitesi Kentsel Morfoloji Dinamik Araştırmalar Laboratuvarı, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile Bursa Uludağ Üniversitesi, LiTech Mühendislik, Floransa Üniversitesi, Torino Politeknik Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Napoli Federico II Üniversitesi, Novi Sad Üniversitesi ve Roma Sapienza Üniversitesi iş birlikleri kapsamında düzenlendi. Yaz okulunda bir araya gelen 28 öğretim görevlisi ve öğrenci UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'nde yer alan antik kentin daimi listeye geçme sürecini hızlandıracak çözümler üretti.

Yaz okulu 22 Temmuz 2022 tarihinde Aydın/Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi'nde (TAYEM) açılış konferansı ile başladı. Konferansa arkeoloji ve mimari akademisyenlerinin yanı sıra Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel ve Söke Belediye Başkan Yardımcısı Veli Devrim Yerli katılım sağladı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan etkinlik kapsamında “Güney Ege Bölgesi arkeolojik açıdan zengin bir bölge ve arkeolojik alanların bölgemizde alternatif turizmin geliştirilmesinde önemli olduğunun farkındayız. Ajansımız kurulduğundan beri yaptığı çalışmalar ve verdiği proje destekleriyle antik kentlere değer katmaya devam ediyor. Priene Antik Kenti, ekoturizm çalışmalarımızda odak ilçe olan Söke için en önemli turizm değerlerinden biri. Özyeğin Üniversitesi ile iş birliğimiz çerçevesinde hayata geçirdiğimiz uluslararası yaz okulunun sonuçlarının kenti geliştireceğine, Söke turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum. Çalışmaların gerek tanıtım konusunda, gerekse UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Priene Antik Kenti’nin asil listeye alınmasında faydalı olacağını düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Uluslararası yaz okulunun organizasyonunda görev alan Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Alessandro Camiz “Buradaki çalışmalarımızda bir yandan Dilettanti Topluluğu ve Theodor Wiegand tarafından Priene’de başlatılan araştırma ve dokümantasyon geleneğini devam ettirmeyi, diğer yandan alanın turistik gelişimi için yeşil çözümler tasarlamayı amaçlıyoruz. Böylece bugünün dünyasında geçmişi devam ettirmeyi amaçlıyoruz.” diyerek yaz okulunun hedefini ifade etti.

7 gün süren yaz okulundaki çalışmalarda uluslararası eğitmenler tarafından yönetilen çalışma takımları oluşturuldu. Mimari ve arkeolojik çalışmaların yanı sıra alan başkanlığının yönlendirdiği veya uygun bulduğu eserler/bölümler için 3D modelleme ve dijital haritalandırma yapıldı. Eserler, yaz okulu bittikten sonra da Priene’nin tanıtımında kullanılmak üzere dijital ortama aktarıldı. Şehrin oluşum süreci üzerine araştırma yapılması ve mimari tasarım/restorasyondan iç mekan tasarımına kadar değişen araştırma temelli deneysel tasarım önerileri geliştirilmesi için uluslararası iş birliği oluşturuldu.

“Priene Mimarlık ve Arkeoloji Uluslararası Yaz Okulu” sonunda ön sonuçlar bilim camiasına ve kamuoyuna sunulacak. Gerçekleştirilen bu ilkyaz okulu bir araştırma projesi başlatmayı amaçlıyor ve TÜBİTAK, Erasmus+, Ufuk Avrupa ve diğer ulusal finansman kuruluşlarına projeler sunulması planlanıyor.

Tüm çalışmaların Priene Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yönünde katkı sağlaması, gelecek dönemde yapılacak restorasyon çalışmalarına altyapı hazırlaması ve Söke'ye tanıtım açısından katkı sağlaması bekleniyor. Etkinliğin sonuçları 28 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan çevrimiçi toplantı ile kamuoyu ile paylaşılacak. Yaz okulunun önümüzdeki senelerde de Priene’nin gelişimi ve tanıtımı için gerçekleştirilmeye devam etmesi planlanıyor.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr