GEKA, İLLERİN YATIRIM DESTEK VE TANITIM STRATEJİLERİNİ BELİRLİYOR.
Güney Ege Kalkınma Ajansı, illerin yatırım ortamının iyileştirilmesi, yatırım destek ve yatırım olanaklarının tanıtımına ilişkin somut hedefler ve 2017 yılında bu hedeflere ulaşmak için illerdeki kurumlarca gerçekleştirilecek eylemleri belirlemek amacıyla düzenlediği “İl Yatırım Destek ve Tanıtım Çalıştayı”nı Muğla ve Aydın’dan sonra Denizli’de gerçekleştirdi.
GEKA tarafından 15 Aralık 2016 tarihinde Dedeman Otel’de düzenlenen çalıştaya, GEKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Kocabay ve Mesut Yılmaz, Denizli Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müd. Sefa Gökalp, Denizli KOSGEB Müd. Mahmut Oğuz Kılınç, Denizli OSB Bölge Müd. Vekili Ahmet Taş, Denizli Çalışma ve İş Kurumu Müd. Ferudun Giresun, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Müd. Murat Kar, Denizli il Kültür ve Turizm Müd. Vekili Gülsüm Çelebi,Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, DENİB Yönetim Kur. Bşk. Yrd. İbrahim Uzunoğlu, Denizli deri OSB Müd. Muhteşem Şanlı, Denizli Çardak OSB müd. Mehmet Yeşilpınar, TCDD İşletmesi Denizli Gar Müdürü Adnan Tunca, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yrd. Erdinç Duru, PAÜ İİBF Dekanı Hakan Sarıtaş, PAÜ Mühendislik Fak. Dekanı Mehmet İnel, Paü Teknoloji Fak. Dekanı Orhan Karabulut, GEKA Genel Sekreter vekili Özgür Akdoğan, GEKA uzmanları ve söz konusu kurumların diğer temsilcileri katıldı.
GEKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’nin konuşmasıyla başlayan toplantıda Keçeci; “Böyle bir toplantıda yatırım konusunda fikirlerini ve birikimlerini ortaya koyabilecek kurumların ve insanların Denizli için bir araya gelmesi faydalı bir şey. Bugün burada elde edilecek çıktıların ve tavsiyelerin Denizli’nin yatırımına yön vermesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Ben Denizli Sanayi Odası Başkanı olarak her şeyden önce Denizli’nin yatırım ve yatırımlardan kapsamlı bir şekilde faydalanması gerektiğinin altını çizerek konuşmama başlamak istiyorum. Denizli’nin iklimi, havası, tarımsal potansiyeli, yerüstü ve yeraltı kaynakları, turizmi, sanayisi ve beşeri sermayesinin zenginliğiyle çok özel ve şanslı bir yerleşim olduğunu düşünüyorum. Bu noktada Denizli’nin tarımda ve turizmde yol kat etmek için birçok nedeni var. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu toplantıda katılımcıların bu sektörlerin nasıl gelişmesi gerektiğiyle ilgili notları bir arada mutabık kalarak belirlemesinde fayda var. Bu çalışmaların daha farklı zeminlere yerleştirmenin gerekli olduğuna inanıyorum. Onun için bu toplantıyı düzenleyen GEKA’yı tebrik ediyorum ve katılımcı arkadaşlara gayretleri ve emekleri için de teşekkür ediyorum. Bu çalıştayın öncelikle Denizli’miz için ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ise; şehrimizin ihtiyaçlarını konuşmak için buluştuğumuz ve GEKA’nın gerçekleştirdiği bu çalıştayda öncelikle tarımda, sanayide, turizmde ve diğer alanlarda nasıl yol kat edebiliriz bunları belirlememiz gerekiyor. Öncelikle yatırım arazisi ve OSB’lerdeki alt yapı sorunlarının giderilmesi gerektiğinin altını çizen Tefenlili, Denizli’de Makine OSB’nin kurulmasıyla ağır sanayi yatırımlarının artacağını ve bunun yanında insanların sağlıklı gıdaya ihtiyaç duyması nedeniyle de tarıma Dayalı Gıda OSB’nin kurulmasıyla Denizli’nin yatırım ortamına katkı sağlanacağını söyledi. GEKA’nın Denizli yatırımının gelişmesine yönelik belirlediği sektörler ve alanlarla ilgili bugünkü toplantıda da ortaya çıkacak yol haritasının ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Tefenlili, çalıştayın Denizli’ye ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.
Çalışma, illerdeki yatırım destek ve tanıtımı konusunda; yatırımların gelişmesinin önündeki engelleri tespit etmek, kısa, orta ve uzun vadeli ortak öncelik ve faaliyetleri belirlemek, ilin rekabet gücü ve potansiyeli olan sektörlerine odaklanmayı sağlayacak yönlendirme ve destek faaliyetlerini tespit etmek amacıyla bu alanda ilgili kurum kuruluşları bir araya getirerek aralarında hedef birliği sağlamak amacıyla Kalkınma Ajansları’nın koordinatörlüğünde “İl Yatırım Destek ve Tanıtım Strateji” belgelerinin hazırlanması için yapılıyor.
Söz konusu stratejilerin hazırlanması kapsamında GEKA, Aydın, Denizli ve Muğla’da geçtiğimiz ay çalışmalara başladı. Öncelikle illerdeki ilgili kurum ve kuruluşlarının katılımıyla odak toplantıları düzenleyen GEKA çalışanları, bu toplantılarda diğer kurum ve kuruluşların da görüşleri doğrultusunda üzerinde çalışılacak sorun alanlarını belirledi. Ardından sırasıyla; 13 Aralık’ta Muğla’da, 14 Aralık’ta Aydın’da ve son olarak 15 Aralık 2016 tarihinde Denizli’de “İl Yatırım Destek ve Tanıtım Çalıştayları” gerçekleştirildi.
Stratejiler yürürlüğe girdikten sonra düzenli izleme toplantıları ile 2017 yılında yapılması planlanan eylemlere ilişkin gelişmeler takip edilerek sonuç ve gelişmelerle ilgili Kalkınma Bakanlığı ayrıca bilgilendirilecek.