GEKA, AYDIN’DA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ EĞİTİMİ DÜZENLEDİ.
GEKA, Aydın’da İmalat Sanayii alanında faaliyet gösteren firmaların insan kaynakları personelinin işletmelerde daha etkin bir şekilde İK süreçlerini planlayarak yönetebilmeleri için “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi” düzenledi.
Aydın Sanayi Odası toplantı salonunda 12-13 Şubat 2024 tarihlerinde 2 gün boyunca süren eğitime Aydın’daki imalat sanayii firmalarından ve OSB’lerden toplam 20 İK çalışanı katıldı.
Eğitimde İşe alım ve yerleştirme, oryantasyon ve işe uyumlandırma, yetenek ve performans yönetimi gibi temel konularda katılımcılara bilgi sunulurken kadın istihdamı ve stratejik İK yönetimi konularına da değinildi.
Genel olarak İnsan Kaynakları Fonksiyonun Gelişimi, İK'nın sorumlulukları ve İK'yı etkileyen Trendler, Yeteneği Bulma, Çekme ve Yerleştirme, Bütünsel İK Modeli, İK’ya yön veren trendler, Üst yönetimin ajandasını anlamak ve İK fonksiyonuna ilişkin bakış açılarını yönetmek, Yetenek Yönetimi, İşe Alım ve Yerleştirme, Yetkinlik Bazlı Mülakat Sorularının Hazırlanması, Görüşmede STAR Tekniği, Mülakat Uygulaması, Oryantasyon ve İşe Uyumlandırma ile Çıkış Sürecinin Etkin Şekilde Gerçekleştirilmesi vb. konular eğitimin içeriğini oluşturarak eğitimci tarafından katılımcılara uygulamalı örneklerle anlatıldı.
GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan konuya yönelik yaptığı açıklamada; “Geçtiğimiz yıl Aydın Yatırım Destek Ofisimiz tarafından gerçekleştirilen firma ziyaretlerinde ve sektorle yapılan istisarelerde insan kaynakları yöneticilerinin işlevlerinin genellikle özlük işleri yönetimi ile sınırlı kaldığını tespit etmiştik. Yeşil ve dijital dönüşümdeki kurumsallaşma ve nitelikli istihdam ihtiyacının yanı sıra, kadın istihdamının gündemde olduğu önümüzdeki süreçte insan kaynakları yönetiminin stratejik perspektifinin geliştirilmesi gerektiğini belirledik. Bu kapsamda gerçekleştirilen bu etkinlik, özellikle insan kaynakları yöneticilerinin becerilerini güçlendirecektir. Bu eğitimler aracılığıyla, insan kaynakları yöneticilerinin işletmelerde daha etkin bir şekilde stratejik kararlar alabilmeleri, iş gücü planlamasını geliştirebilmeleri ile kadınların işgücüne katılımları ve sürdürülebilir istihdamın sağlanmasına yönelik katkıda bulunabilmelerini amaçlıyoruz.” dedi.