ENERJİ VERİMLİLİĞİ TOPLANTISI'NIN 2'NCİSİNİ AYDIN'DA GERÇEKLEŞTİRDİK.
Ajansımız, enerji verimliliği konusunda destek verdiği ve ülkemizde enerji verimliliği alanında örnek teşkil eden projelerin tanıtımı için düzenlediği bilgilendirme toplantılarına Muğla’dan sonra Aydın’da devam etti.
Tüketilen enerji miktarının, üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesi kavramı olan enerji verimliliği, ülkemizde de 2023 yılı ulusal strateji hedeflerinin ve enerji politikalarının en önemli bileşenlerinden biri. Enerji verimliliği, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma hedeflerine ulaşılmasının yanında toplam sera gazı salınımlarının azaltılmasında da önemli rol oynuyor. Bu nedenle, enerji verimliliği konusundaki hedeflere ulaşmak için birey, toplum, sanayi temsilcileri veya yetkili kamu kuruluşlarının katkıları ve çabaları gerekiyor.
Ajansımız bu nedenle, enerji verimliliği konusunda Güney Ege Bölgesi’nde farkındalık oluşturmak ve bu alanda destek verdiği projelerin tanıtımını gerçekleştirmek amacıyla, faaliyet alanındaki tüm illerde düzenlediği proje tanıtımı ve bilgilendirme toplantılarının 2.’ncisini Aydın’da yaptı.
Aydın’da 11 Mayıs 2017 tarihinde, Aydın Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya, Aydın Sanayi Odası Başkanı ve GEKA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yunus Şahin’in yanı sıra, Aydın’daki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile sanayi alanındaki özel sektör temsilcileri de katılım sağladı.
Sırasıyla Genel Sekreter Vekilimiz Özgür Akdoğan ve Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin’in açılış konuşmalarının ardından proje sunumlarına geçildi.
İlk olarak, Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Denizli Şubesi tarafından 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında yürütülen “Denizli İli Sanayide Enerji Verimliliği Potansiyeli Taraması Araştırması” projesi hakkında ENVERDER Denizli Şubesi Temsilcisi Mustafa A. Güner tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Proje ile, Denizli’deki öncü sektörlerden enerji tüketimi fazla olan sektörlerin enerji tasarruf noktalarının tespiti yapılarak envanter oluşturulduğu ve bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapıldığı ifade edildi.
Ardından, Söktaş Dokuma Tic. A.Ş.’den Makine Enerji Müdürü Adnan Akça tarafından, GEKA’nın 2014 yılında yürüttüğü Çevre Mali Destek Programı kapsamında desteklediği ve Söktaş Dokuma Tic. A.Ş.’nin yürüttüğü “Endüstriyel Tekstilde Yenilikçi Çevre Yaklaşımları Projesi” hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Üretimde enerji verimliliği sağlayan proje kapsamında, üretimde sıcak hava ve sıcak su elde etmek için kullanılan yakıtlarda 600 ton/yıl kömür ve 47 bin metreküp/yıl doğalgaz kullanımını azaltan 2 yeni sistem ile fosil yakıt kullanımı azaltıldı ve üretim verimliliğinin gelişmesi sağlandı. Proje ile firma, üretim sürecinde oluşan egzos gazı ve atıksudaki ısıyı, yenilikçi ve çevreci bir sistemle tekrar geri kazanmak suretiyle proseste kullandı. Bunun neticesinde yakıt miktarını yüzde on gibi ciddi bir oranda azalttı. Projenin, ülkemizin sanayisi için önemli bir konu olan enerji verimliliği ve atıl enerjinin geri kazanımı konusunda yatırım yapılması açısından diğer işletmelere örnek olabilecek bir öneme sahip olduğunun altı çizildi.
Toplantının son kısmında; Aydın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörümüz Armağan Aydın, Enerji Verimliliği kapsamındaki destekler hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
Ajansımızın enerji verimliliği alanında desteklediği bazı projeler; Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla’nın İklim Değişikliği Ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı projesi, Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi’nin Denizli ili Sanayide Enerji Verimliliği Potansiyeli Taraması Projesi, Denizli Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Denizli Deri İhtisas OSB’de Enerji Verimliliği Projesi, Birsan Makina Mühendislik Tic. Ltd. Şti.’nin Kömür Kullanımı ve Emisyon Salınımında Tasarruf Sağlayan Türk Linyitlerine Uygun Yakma Sisteminin Geliştirilmesi Projesi, Aslı Tekstil Tic. A.Ş.’nin Tekstil Boyama Üretim Sürecinde Enerji Verimliliği ve Kalite Artışı Projesi, Söktaş Dokuma Tic. A.Ş.’nin Endüstriyel Tekstilde Yenilikçi Çevre Yaklaşımları Projesi ve Shamrock Tekstil Sanayi A.Ş.’nin Atık Sıcak Sulardan Isıl Enerjinin Geri Kazanımı Uygulama Projesi gelmekte.