DÜNYA ARICILARI, GEKA İŞBİRLİĞİ İLE DÜZENLENEN KONGREDE BİR ARAYA GELDİ.

GEKA’nın da işbirliğiyle 01- 05 Kasım 2016 tarihleri arasında Fethiye’de düzenlenen “5. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi”, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık iki bine yakın arıcıyı bir araya getirdi.

“Sağlıklı arı sağlıklı yaşam” ana temasıyla MAYBİR (Muğla ili Arı Yetiştiricileri Birliği), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) işbirliğiyle düzenlenen kongreye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Muğla Valiliği, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi de destek verdi. Bunun yanı sıra, arıcılık ve bal üretimi konusunda faaliyet gösteren firmalar da organizasyona sponsor olarak destek verdiler.

Sektörün uluslararası düzeyde üreticilerinden bilim insanlarına kadar geniş bir yelpazede tüm paydaşlarını ortak bir organizasyonda buluşturan kongre, 1 Kasım 2016 tarihinde geniş bir katılımla yapılan açılış töreniyle başladı.

Toplantının açılış törenine; Muğla Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkanı Amir Çiçek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı ve GEKA Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Volkan Mutlu Coşkun, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip Mccabe, il ve ilçe protokolü ile sektörde faaliyet gösteren üreticiler ve akademisyenler katıldı.

Muğla Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkanı Amir Çiçek yaptığı konuşmada, arıcılık sektöründe akılcı ve bilim ışığında üretime dikkat çekerken kongreden çıkan sonucun bakanlıklar, üniversiteler, birlikler ve tüm uygulayıcılar tarafından değerlendirilerek sektörün yolunu çizmesi gerektiğini belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı ve GEKA Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Gürün ise konuşmasında, sektörün kurallarının netleştirilmesi gerektiğinin altını çizerken, çam balı deyince ilk akla gelen Muğla’nın yüzde 68’lik orman alanıyla orman ürünlerinden ve çam balından ekonomik olarak daha fazla girdi elde etmek zorunda olduğunu ifade etti.

İnsanlık için, insan sağlığı için önemli olan arıcılık ve bal üretimi sektörünün daha iyi ve daha kaliteli ürün elde edilmesi ve sağlıklı ambalaj ile ürünün sunumu konularının ele alındığı açılış konuşmalarının sonunda, kongre kapsamında düzenlenen çam balı yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri verildi.

Kongre’nin devam eden diğer günlerinde sektörün, arıcıların ve bilim insanlarının aynı salonda tartışabildiği paneller gerçekleştirilmesinin yanında aynı anda farklı konular interaktif şekilde tartışılarak uluslararası düzeyde tüm katılımcıların buluşmaları ve fikir paylaşımları sağlandı. Kongre, 5 Kasım 2016 tarihinde son buldu.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr