DENİZLİ OTİZMLİ ÇOCUKLARA UMUT OLMAK İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ YAPTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Denizli Milli Eğitim Müdürlüğünün ‘Otizmli Çocuklara Umut Olalım’ projesi mali destek almaya hak kazandı. Başvuru sahibi Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü olan “Otizmli Çocuklara Umut Olalım” projesinin ortaklarını; Denizli Büyükşehir Belediyesi, Merkezefendi Belediyesi, Denizli İŞKUR, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası ve Pamukkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi oluşturuyor. Proje iştirakçileri ise Zorlu Tekstil, Tosunoğlu Tekstil ve Kaynak Tekstil.

Denizli’deki 52 otizm özel eğitim sınıfına, uygulamalı davranış analizi yönteminin doğru bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla öğrencilerin gelişimine katkısı olacak eğitim materyalleri temin edildi. Dağıtımı gerçekleştirilen materyal ile (denge tahtası, ayaklı abaküs, dil terapi aynası, kavram kartları, tablet vb.) öğrencilerin dil gelişim, bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor alanlarında gelişimine katkı sağlandı.

Otizmli bireylerin istihdam edilebilirliklerini artırarak hayata atılmalarını sağlayacak proje kapsamında öncelikle, otizm özel eğitim sınıfı öğretmenlerine “Uygulamalı Davranış Analizi” eğitimi verilerek öğretmenlerin mesleki anlamda kendilerini geliştirmeleri sağlandı. “Uygulamalı Davranış Analizi” eğitimi alan öğretmenler bu yöntemi kullanarak yetersizliği olan bireylerin gelişimine katkı sunacaklar.

Proje kapsamında istihdam sağlayacak proje ortakları Denizli İŞKUR, Sanayi Odası ve Ticaret Odasına danışılarak, ayrıca otizmli bireylerin ilgi ve yetenekleri de dikkate alınarak eleman ihtiyacı olan meslek alanları belirlendi. Bu doğrultuda, Merkezefendi Belediyesi Engelsiz Yaşam Akademisi’nde bulunan kadın ve erkek kuaförlük atölyesi, otelcilik, market ve gıda reyonu ile konfeksiyon gibi atölyelerin otizmli öğrencilerin meslek edinmesi için kullanılmasına karar verildi. Ayrıca, Merkezefendi Belediyesi de, Engelsiz Yaşam Akademisi binasında ekipmanlarıyla birlikte tekstilde paketleme, kesme ve kumaş çevirme atölyesi ile bilgisayarda moda çizimi atölyelerini hazırlayarak eğitime hazır hale getirecek. Tüm bu faaliyetlerin yanı sıra proje kapsamında alınacak makine ve ekipmanla yeni bir üretim atölyesi kurulacak ve bu atölyede üretilecek ürünlerden elde edilen gelirin önemli bir kısmı meslek kurslarına katılan otizmli çocuklara aktarılacak.

“Otizmli Çocuklara Umut Olalım” projesi kapsamında gerçekleştirilecek eğitimler ile otizm özel eğitim sınıfı öğretmenlerinin mesleki uzmanlığı artarken, otizmli öğrencilere verilecek mesleki eğitimlerle otizmli bireyler topluma kazandırılacak. Toplam 1 milyon TL ile alanında şimdiye kadarki en büyük bütçeye sahip çalışma olan “Otizmli Çocuklara Umut Olalım” projesi, Denizli’de örgün eğitim kapsamında bulunan 350 otizmli öğrenciye, örgün eğitim dışında bulunan 18-25 yaş aralığındaki 60 hafif düzey otizmli bireye ve ailelerine umut olacak.

Son yıllarda otizmin görülme sıklığının artmasının aileleriyle birlikte toplumun önemli bir dezavantajlı kesimini oluşturan otizmli bireylerin topluma kazandırılmasının acil bir konu haline geldiğini belirten Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, proje ile ilgili “Otizmli bireylerin özel durumlarının erken yaşta tespit edilmesi, eğitim olanaklarına kolayca ulaşmaları ve istihdam edilerek hayata entegre edilmeleri toplumsal refah ve sosyal kalkınma açısından çok çok önemlidir.  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sağladığı mali destek ve koordinasyonuyla Ajansımızın Güney Ege Bölgesi’nde yürüttüğü SOGEP söz konusu hedefe ulaşılmasına hizmet etmektedir. Bölgedeki yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek amacıyla, 2019 yılından itibaren yürüttüğümüz program kapsamında hayata geçecek projelerle, Güney Ege’de sosyal refaha katkıda bulunmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.  Denizli’de birçok kurumun iş birliği ile projenin hayata geçirildiğini belirten Genel Sekreter Akdoğan, “Bu proje ile zihinsel ve davranış becerileri olarak akranlarını yakalayan otizmli öğrencilerimiz, meslek kurslarını başarı ile tamamlamalarının ardından, proje ortaklarıyla sağlanacak iş birliği sayesinde istihdam edilecektir. Sonuçları itibarıyla bu proje çok umut doludur. Projemizin bir diğer mutluluk ve umut verici yanı ise, Denizli’deki birçok kamu kurum ve kuruluşu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör aktörlerinin birlik içinde hareket ederek toplumsal bir sorunun çözümüne tüm samimiyetleriyle katkı sunmalarıdır. Bölgedeki yerel aktörleri harekete geçirerek dezavantajlı grupları ekonomik ve toplumsal hayata dahil edecek projemizin ülkemize, bölgemize ve Denizli’ye hayırlı olmasını dilerim. Projede emeği geçen tüm kurumlara katkılarından dolayı tekrar teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr