DENİZLİ’NİN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ AVRUPA YOLUNDA

Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) Teknik Destek Programı kapsamında desteklediği, Denizli Valiliği ve Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan “Coğrafi Ürünler Avrupa Yolunda” projesinin eğitim faaliyeti tamamlandı.  

Denizli’de Coğrafi İşaret tescili almış veya başvuru aşamasındaki 15 ürünün başvuru sahibi kurumlarından temsilcilerin katıldığı eğitim faaliyeti, 15 Nisan-19 Nisan 2024 tarihleri arasında Denizli Valiliği’nde gerçekleştirildi.

Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın bölgesel kalkınma açısından önem arz eden çalışmalara eğitim, danışmanlık desteği sağladığı Teknik Destek programı kapsamında uygulanıyor.  Katılımcılara ilk etapta “Coğrafi İşaret Uluslararası Tescil Sistemleri ve Başvuru Formları” hazırlama eğitimi verildi. Projenin danışmanlık hizmeti aşamasında ise önümüzdeki ay, “Uygulamalı AB Coğrafi İşaret Tescil Dosyası Örneği Oluşturma” danışmanlığı verilecek. Eğitim ve danışmanlık faaliyetleri sonucunda, Denizli’ye ait birçok ürün uluslararası coğrafi işaret tescili alacak. Uluslararası alanda tescillenen coğrafi işaretli ürünler sayesinde, Denizli’nin gastroturizm alanında tanınırlığı sağlanırken turizm gelirinin de artacağı ön görülüyor.

Bu faaliyet sonunda kurumlar kendi başvurularını yapabilecek yeterliliğe ulaşırken ilgili çalışanları da söz konusu alanda yeterli donanıma ve niteliğe ulaşmış olacak. Böylece Denizli’de bu alanda yetkinlik kazanan kurumların çalışanları bir araya gelerek ortak çalışma yürütebilecekler.  

Eğitim ve danışmanlık faaliyeti bitiminde Babadağ Kekik Balı, Buldan Bezi, Buldan Kestanesi, Denizli Kekiği, Denizli Leblebisi, Denizli Traverteni, Denizli Çalkarası Üzümü, Honaz Kirazı, Tavas Baklavası, Çameli Elmalı Bezi, Kale Biberi, Çameli Fasulyesi, Çameli Kilimi, İsabey Çekirdeksiz Üzümü ve Acıpayam Kavunu için ilgili kurumlar AB Coğrafi İşaret Tescili çalışmalarına başlayacaklar. Uluslararası tescil başvuruları yapılan ürünler, alternatif turizm faaliyetlerine dahil edilerek gastroturizm alanında Denizli’nin tanınırlığı ve turizm geliri artırılacak.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr