AYDINLI KADINLAR BU PROJEYLE MESLEK EDİNEREK İŞ HAYATINA ATILIYOR.

Aydın’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklediği “El Sanatları Atölyesi Projesi”yle kurulan atölyede, başta Roman kökenli kadınlar olmak üzere tüm kadınlara yönelik düzenlenen mesleki kurslarla kadınlar iş hayatına atılıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2022 yılı SOGEP kapsamında Aydın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan, El Sanatları Atölyesi Projesi” kapsamında kurulan atölyenin açılışı yapıldı. Atölyede başta Roman kökenli kadınlar olmak üzere tüm Aydınlı kadınların mesleki beceri kazanması ve düzenli ekonomik gelir elde etmeleriyle yaşam standartlarının artırılması sağlanacak.  

Projenin açılışında konuşan Aydın Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Aksoy, "Birçok kurum ve kuruluşumuzun iş birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz projemiz erken yaşta evlilik, okullaşma oranları gibi belli sorunların içerisinde yaşayan kadınlarımızın daha iyi bir noktaya gelebilmeleri, ekonomik anlamda kendi gelirlerini oluşturabilmelerini sağlayacaktır. Bu bakımdan başta Roman kadınlarımızın el becerileri geliştirebilecekleri ve sonrasında bu el becerileri ile birlikte üretecekleri ürünlerle ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir boyuta taşımak bizim öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ise gerçekleştirdiği konuşmada “Bilindiği üzere, kalkınma kavramı, yalnızca ekonomik gelişmelerle tanımlanmıyor. Örneğin kişi başına düşen ortalama gelirin yükselmesi kalkınma seviyesini tek başına tarif edemiyor. Aynı zamanda gelir dağılımının da dengeli olması gerekiyor. Gelir dağılımının dengeli olması da bize sosyal gelişmişliği işaret eder. İstihdama katılım noktasında örneğin eğitim gibi imkanlara ulaşmakta zorluk çekmiş bireylerimiz bulunmaktadır. Tüm bireylere istihdama katılmakla ilgili imkan sağlanması, fırsat verilmesi sosyal kalkınmanın koşuludur ve aynı derecede önemlidir” dedi. 

Akdoğan sözlerine şu şekilde devam etti; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda Ajansımız tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı bahsettiğim sosyal kalkınma çalışmalarına katkı sunmak için uygulanmaktadır. Kısa adı SOGEP olan Sosyal Gelişmeyi Destekleme programımızın başlıca amaçları, Bölgemizdeki yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sorunları gidermek, toplumun dezevantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata katılmalarını sağlamak, istihdamı artırmaktır. Aydın Sosyal Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen “El Sanatları Atölyesi” projemiz, sosyal kalkınmayı güçlü bir şekilde destekleyen, dezevantajlı kadınlarımıza ekonomik ve sosyal imkanlar sağlayacaktır. Öncelikle Sayın Aydın Valimize, projeyi yürüten vakfımıza, tüm ortak ve iştirakçi kurumlarımıza şahsım, Kalkınma Ajansımız ve Bakanlığımız adına şükranlarımızı sunuyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün bir sözü ile konuşmamızı tamamlamak istiyorum. ‘Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır” ifadelerini kullandı” dedi.

Proje ile Aydın’da ikamet eden, 18-45 yaş arası geçim sıkıntısı yaşayan ve sosyal yardım alan başta Roman kökenli kadınlar olmak üzere 50 kadının düzenli ekonomik gelir elde etmesi ve yaşam standartlarının artırılmasının önü açılacak. Bunun yanında dezavantajlı kesimde ikamet eden kadınların bulunduğu mahallelerdeki okullaşma oranının düşük olması, erken evlilik, yoksulluk vb. sosyal sorunların önüne geçilecek.

Tekstil, ev tekstili ve örme ürünler ile süs ve dekoratif eşyalar üretimi ve satışı planlanan atölyede 10 kadının istihdam edilmesi, 40 kadının ise evden parça başı üretim yoluyla gelir elde etmesi planlanıyor. Ayrıca, Roman kökenli kadınların kültürel mesleği olan sepetçilikten gelen yetkinlikleri ortaya çıkartılarak kadınlara tasarım becerisi kazandırılacak. Halk eğitim merkezi aracılığıyla eğitimlerin verilmeye başlandığı ve deneme üretimlerinin devam ettiği atölye, Aydın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde işletiliyor.

Proje ile Toplam bütçesi yaklaşık 1 milyon 45 bin TL olan projeye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından yaklaşık 940 bin TL destek sağlanıyor. GEKA’nın sağladığı destekle, atölye kiralaması yapılmış olup, bilgisayar, ofis mobilyaları güvenlik kamerası sistemi, düz makine, overlok makinesi, recme makinesi, çoban ve istiridye dikiş makinesi, nakış makinesi, ütü, pascara, piko zigzag makine, alttan ışıklı kalite kontrol desen masası, üstten ışıklı kalite kontrol desen masası, ham madde ve sarf malzemelerinin alımı gerçekleştirildi.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini Güney Ege’de yürüten GEKA, 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Güney Ege Bölgesi’nde toplam 8 proje ile destek sözleşmesi imzaladı. Ajans, toplam bütçeleri 13 milyon TL’nin üzerinde olan projelere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda 11 milyon TL destek sağlıyor. Bunun yanı sıra 2023 yılında başarılı olan SOGEP projeleri de yakın zamanda ilan edildi.

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr