APİTERAPİK ARICILIK ÜRÜNLERİ AR-GE İNOVASYON VE İŞLEME MERKEZİ GÜDÜMLÜ PROJESİ’NİN FAALİYETLERİ DEVAM EDİYOR.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın “Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi” güdümlü projesinin çalışmaları arıcılara yönelik eğitim faaliyetleriyle devam ediyor.
Proje iştirakçisi olan Muğla Tarım Orman İl Müdürlüğünün proje faaliyetleri kapsamında düzenlediği Ana Arı Üretim eğitimini tamamlayan 61 arıcıya sertifikaları törenle verildi. Eğitime katılan 3 arıcıya da üretim izin sertifikası verilerek arıcıların bal dışı arı ürünleri üretmelerinin yolu açıldı.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde 25 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen törene Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Tarım ve Orman İl Müdür V. Muhammet Sevinç, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, sektör temsilcileri ve arıcılar katıldı.
Törende Muğla’nın kovan varlığı ve bal üretiminde ülke sıralamasındaki yeri, arıcılık ve bal üretimi konusunda yürütülen çalışmalar ile arıların ekolojik dengenin korunması ve tarımsal üretimdeki önemi konusunda sunum gerçekleştirildi. Ayrıca Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'nın Güdümlü Proje Programı kapsamında desteklenen "Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Projesi’nin son durumu hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
Muğla’nın coğrafi yapısı, uygun iklim koşulları, geniş ve zengin ormanlık alanları ile tarım sektöründe yüksek potansiyele sahip olduğunu ve tarımsal ürünlerinin çeşitliliği ile dikkat çektiğini söyleyen Vali İdris Akbıyık, Muğla’nın ülkemizdeki arı varlığı, koloni miktarı itibariyle en büyük bal üreticisi il olduğunu ve çam balının Muğla ile özdeşleştiğini aktardı.
Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği verilen Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Projesi’nin önemine değinen Vali İdris Akbıyık, hayata geçirilen tüm projelerin ve çalışmaların amacının üreticilerimizin, çiftçilerimizin daha fazla kazanç elde etmesi için yapıldığını söyledi. “GEKA’nın turizm ve tarım başta olmak üzere pek çok projeye ciddi destekleri olduğunu söyleyen Vali Akbıyık, eğitimlerini tamamlayarak bugün burada sertifika almaya hak kazanan arıcılarımızı kutluyorum. Sertifikaların hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan’ın da bir konuşma yaptığı törende Akdoğan; katma değeri yüksek apiterapik arı ürünlerinin üretilerek Muğla balının markalaşmasını sağlayacak projemiz kapsamında ilk etapta "Apiterapik arıcılık Ürünleri AR-GE İnovasyon Merkezi" kuruldu. Projenin ikinci ayağı olan işleme merkezinin kurulum çalışmaları ise devam ediyor. Proje kapsamında arıcıların apiterapik arıcılık ürünleri üretmesine ve bu konuda bilinçlenmesine yönelik birçok eğitim ve faaliyet düzenlendi. Daha önce Muğla’daki 482 arıcıya polen, propolis, arı sütü vb. üretimi konusunda eğitimler verildi. Sonrasında 61 genç arıcının Ana Arı Üretim eğitimi konusunda eğitim almaları sağlanırken 3 arıcıya da ana arı üretimine başlaması için Üretim İzin Belgesi verildi” dedi. Akdoğan sözlerine şu şekilde devam etti; Muğla'da önde gelen birçok konuda tüm kurumlarımızla uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Ajansımızla iş birliği yapan kurumlarımızla birlikte Alternatif Turizmin Muğla’da geliştirilmesi için oldukça yol kat ettik. Üretici örgütlerinin güçlendirilmesi çalışmalarımız da yine aynı şekilde devam ediyor. Arıcılık ve apiterapik arıcılık ürünleri konusuyla ilgili de bir çok proje gerçekleştirdik. Bu nedenle güdümlü projemizin de bu alanda çok başarılı olacağına inanıyorum” dedi. Özgür Akdoğan, Muğla arıcısının kazanması için yapılan her türlü yatırıma destek olmaktan mutlu olduklarına değinerek, marka olma yolunda bu projenin öneminin altını çizdi. Ayrıca apiterapik ürünlerin, kooperatif ürünlerinin, yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretli ürünlerin turizm yolları üzerinde satışının yapılabileceği Yerelde Kırsal Kalkınma Modeli: Muğla Projesinin de inşallah yakın zamanda başlayacağı bilgisini verdi.
“APİTERAPİK ARICILIK ÜRÜNLERİ AR-GE İNOVASYON VE İŞLEME MERKEZİ GÜDÜMLÜ PROJESİ
Katma değeri yüksek apiterapik arı ürünlerinin üretilerek Muğla balının markalaşmasını sağlayacak proje kapsamında ilk etapta "Apiterapik arıcılık Ürünleri AR-GE İnovasyon Merkezi" kuruldu. Projenin ikinci ayağı olan işleme merkezinin kurulum çalışmaları ise devam ediyor.
Apiterapik arıcılık ürünleri işleme, paketleme ve uygulama merkezi kurularak arıcılık sektörünün tanıtım, pazarlama ve markalaşma kapasitesini geliştirmeyi hedefleyen “Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Güdümlü Projesi” Muğla’da birçok kurum ve kuruluşu bir araya getiren yapısıyla da örnek bir proje olma niteliği taşıyor.
GEKA’nın desteklediği ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının koordinasyonunda yürütülen projede Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla’ya Hizmet Vakfı, Muğla Teknopark A.Ş., Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği( MAYBİR), Muğla Ticaret Borsası, Marmaris Ticaret Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası ve Bodrum Ticaret Odası proje ortağı olarak yer alıyor.
Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Güdümlü Projesi’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Sağlık Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Köy-Koop Muğla Birliği ise Proje'nin iştirakçi kurumları.