“AKILLI TARIM AKILLI ARICILIK” PROJESİ SONA ERDİ.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce uygulanan “Köy Okullarında Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık” projesi sona erdi.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) yürüttüğü SOGEP ile desteklenen Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce uygulanan “Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık” projesi kapanış töreni, Menteşe Yerkesik Köy Yaşam Merkezi’nde düzenlendi. 

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü projede, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje ortağı olarak yer aldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, KOSGEB Muğla, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Teknopark, Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği ve Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ise proje iştirakçisi kurumlar olarak projeye katkı sağladılar.

Proje ile ekoturizm ve tarımsal potansiyeli yüksek 5 pilot bölgedeki köy okulları eğitim ve üretim merkezine dönüştürüldü. Ayrıca, Köy Okulları AR-GE ve Meslek Liseleri ÜR-GE Hizmet Modelinin uygulandığı "Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık" projesi tarımsal üretim, ekolojik turizm, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerini bir araya getirdi.

Törenin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Muğla eğitim ailesi olarak el birliği ve gönül birliği içinde yürüttüğümüz projemizi, bugün huzurlarınızda başarıyla tamamlıyor olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.” ifadeleriyle sözlerine başladı.

“Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık” projesi ile kısa zamanda önemli yol kat ettiklerini ifade eden İl Müdürü Çay “İlimiz genelinde eko-turizm alanında öncelikli olan ve tarımsal potansiyeli yüksek 5 pilot bölgede bulunan kapalı köy okullarımızı rehabilite ederek birer eğitim ve üretim merkezlerine dönüştürdük. Projemize özel geliştirdiğimiz Köy Okulları AR-GE ve Meslek Liseleri ÜR-GE Hizmet Modeli kapsamında hatırı sayılır faaliyetlere imza attık. Valiliğimiz himayelerinde tüm bu faaliyetleri gerçekleştirirken birçok kurum ve STK’dan destek aldık. Projemize katkı sunan tüm paydaş kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Törende konuşma yapan Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, ise; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda, Ajansımız tarafından yürütülen 2021 yılı SOGEP kapsamında desteklediğimiz ‘Köy Okullarında Akıllı Tarım, Akıllı Arıcılık’ projesinin başarıyla tamamlanmasının bugün haklı gururunu yaşıyoruz. Proje, Muğla’nın öncelikli istihdam sektörleri olan tarımsal üretim, ekolojik turizm, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerini buluşturmuştur. Muğla genelinde ekolojik turizm alanında öncelikli seçilen ve tarımsal potansiyeli yüksek kapalı köy okulları faaliyete geçirilmiş, sosyoekonomik olarak dezavantajlı bireylere, köy halkına ve meslek liselerimize akıllı tarım ve akıllı arıcılık faaliyetleri aracılığı ile istihdam sağlanmıştır. Ayrıca, öğretmenlere yenilikçi eğitimler verilmiştir. Akıllı tarım ve akıllı arıcılık faaliyetlerindeki Ar-Ge çalışmalarının meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından yürütülüyor olması da mesleki eğitime verdiğimiz önem açısından altı çizilmesi gereken bir husustur. Mesleki eğitim konusu geçtiğimiz yıllarda ajansımızın önemli konularından birisiydi. Ayrıca, projenin genç istihdamına yönelik faaliyetleri Kalkınma Ajanslarının 2022 yılı ana teması olan genç istihdamının artırılması temasıyla da örtüşüyor. Kalkınmaya, istihdama ve üretime yönelik bu projeleri GEKA olarak desteklemeye devam edeceğiz. Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği olan Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve çalışanlarına ve tüm paydaş kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

Proje Faaliyetleri

“Akıllı Tarım, Akıllı Arıcılık” projesinde proje ortağı olan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile kapalı köy okullarının bahçelerine 16 bin 170 fidan dikildi. Dikilen fidanlar, meslek liseleri ve köy tarımsal kalkınma kooperatifleri iş birliğinde damıtılarak katma değerli ürünlere dönüştürüldü. Akıllı Tarım, Akıllı Arıcılık Projesi’yle Muğla’da 5 kapalı köy okulu işler hale getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı da bu projeyi referans alarak hayata geçirdiği Köy Yaşam Merkezi Projesi sayesinde bu sayıyı 58 okula çıkarttı.

Meslek Liseleri ÜR-GE Hizmet Modeli kapsamında ise meslek liselerinde akıllı tarım, akıllı arıcılık ve akıllı sera konularında birçok faaliyet hayata geçirildi. Bu kapsamda, mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin bahçelerine AR-GE uygulamaları için akıllı tarım ve akıllı sera kuruldu. Söz konusu seraların içine akıllı tarım cihazı olan farmbotlar geliştirilerek yerleştirildi. Tamamen yerli üretim olan farmbotun akıllı tarım robotuna dönüşmesi noktasında prototipleme çalışmaları gerçekleştirildi.

Akıllı kovan AR-GE çalışmalarında ise proje iştirakçisi MAYBİR aracılığı ile sahada deneme aşamaları tamamlanırken akıllı kovan üretim faaliyetlerine de başlandı. Proje kapsamında;  “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerine ve öğrencilerine yönelik birçok yenilikçi eğitimler verildi. Meslek liselerinin AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerini uluslararası düzeyde desteklemek amacıyla, Muğla Teknopark A.Ş. firmalarından projeye uygun üretim yapan firma ile Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında teknik destek protokolü yapıldı. Sosyal Kalkınma projesi olarak başlayan “Akıllı Tarım, Akıllı Arıcılık Projesi” AB ve TÜBİTAK projelerine entegre edilerek yaygın etkisi artırıldı.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr