AHİLİK VE AHİ EVRAN KAVRAMI, AJANSIMIZIN DA KATKILARIYLA DENİZLİ’DE KONUŞULDU.
Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Projesi Bölge Toplantılarının ilki Ajansımızın da katkılarıyla Denizli'de gerçekleştirildi.
Denizli Valiliği’nin desteği ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Projesi bölge toplantılarının ilki “Üretim-Tüketim, Sosyal Sorumluluk, Eğitim İş Modeli” ana başlığı ile Denizli’de gerçekleşti.
Park Dedeman Otelde düzenlenen toplantıya, Denizli Valimiz ve Yönetim Kurulu üyemiz Dr. Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Hakkı Ünal, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkan Yardımcısı İhsan Toy, Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus, Genel Sekreter Vekilimiz Özgür Akdoğan, Denizli’deki diğer kurumların müdürleri, STK Temsilcileri ile davetliler katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, üreten, üretmeyi seven, üretmeye aşık ve tutkulu bir toplumda bu kültürün Ahilikten geldiğini söyleyerek, "Ahilik ruhunun Denizli'de yaşadığını gördüm, gerçekten çok mutlu oldum" dedi. Vali Altıparmak konuşmasına şu şekilde devam etti; "Toplantıda konuşan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, üreten, üretmeyi seven, üretmeye aşık ve tutkulu bir toplumda bu kültürün Ahilikten geldiğini söyleyerek; "Ahilik ruhunun Denizli'de yaşadığını gördüm, gerçekten çok mutlu oldum" dedi. Vali Altıparmak konuşmasına şu şekilde devam etti; "Eğer biz kökenden gelen kaynağı temiz tutmazsak, kişilikli, haysiyetli, özverili olan bir Müslümanın değerleri olan yalan söylememek, adil olmak, sevgiyle, saygıyla hizmet etmek, aşk ve tutku ile hareket etme kültürünü yerleştiremezsek hakikaten o zaman işimiz zor. İşte bu noktada özellikle her gittiğim yerde değerler eğitiminin üzerinde duruyorum. Alman bir profesör diyor ki 97’ye kadar materyalist bir eğitim verdim. Ondan sonra baktım ki gidiş gidiş değil derslere yedirerek değerler eğitimi vermeye başladım. Bizim de hızlı bir şekilde binde bir çocuğumuzu dahi dışarda bırakmadan, bu sisteme dâhil etmemiz ve değerlerle yetiştirmemiz lazım. Antalya’da değerler eğitimine başladığımızda her görüşten, her kesimden insanları ayrı ayrı çağırıp kahve ikram edip sizin çocuklarınızın bunlara ihtiyacı yok mu? Adil, dürüst olmaya, saygı ve sevgi çerçevecisinde yetişmeye… Olmaz olur mu Sayın Valim elbette isteriz dediler ve onun üzerine değerler eğitimini derslere yedirerek anlatmanın çalışmalarına başladık. Erzurum’da da Antalya’da da değerler eğitimimiz sonrası öğretmenlerin aldığı cezalarda azaldı, öğrencinin aldığı cezalarda azaldı. İnşallah burada da bunu göreceksiniz Eğer biz aile kültüründe yaşayacaksak, etik kurum kuruyorsak bunu okuldan başlamamız lazım. Kaynağı temizlememiz lazım. Öğrencilere değerler eğitimini sık sık anlatmamız lazım. Sadece rehberlik dersinde bunu anlatırsanız yada bunu ekstra bir faaliyet olarak görürseniz faydası olmaz ama bir matematik öğretmeni de derste görmüş olduğu bir eksiklik yada bir davranış bozukluğu karşısında düzeltme çabasına girerse ve elinde de materyal olursa biz bu konuda daha başarılı oluruz diye düşünüyorum. Bunun üzerinde önemle durmamız lazım. Eğer ailemize ve değerlerimize sahip çıkamazsak hakikaten iddialarımızda samimi olmadığımızı düşünürüz.”
Vali Altıparmak’ın konuşmasının ardından, oturumlara geçildi. Oturumlara konuşmacı olarak; Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kâzım Ceylan, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Öztürk, Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Mustafa Güneş, Hukukçu-Yazar Lütfi Bergen, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Biçer, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karagül, Dumlupınar Üniversitesi, Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Nasuhi Şahin, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Öğretim Görevlisi Tümay Mercan, Üreten Kadınlar Derneği ÜKADER Genel Başkanı Şeyma Salt, Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan ve MÜSİAD Muğla Şubesi Genel Sekreteri Nurhan Keleş katıldılar.
TASAM’ın on yıldır sürdürdüğü Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi; “Makro Temalar” ve “Stratejik Lokomotif Sektörler” sürecinin ardından “Değerler İnşası” kapsamındaki “Medeniyet İnşası - Türkiye Vizyonu” çalışmaları ve Proje’nin güncellenmiş hâli olan TÜRKİYE 2053 ile devam ediyor. Bu çatı altında TASAM ve ESDER tarafından ana teması ‘’Üretim - Tüketim Sosyal Sorumluluk, Eğitim İş Modeli” olarak belirlenen ve ‘’Medeniyet İnşası: Referans Değerler, Kurumlar, Kişiler’’ etkinlikleri çerçevesinde model proje olarak tasarlanan Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Projesi’nde Ahiliğin, Türkiye ve dünya için her ölçekte uygulanabilir “iş ve eğitim modeli” potansiyelinin kurumsallaşmasına katkı sağlayacak iş modelleri tartışılıyor. Proje’nin alt temaları ise “Üretim, Tüketim ve Eğitim Modeli Olarak Ahilik ve Ahi Evran”, “Otokontrol Müessesesi Olarak Ahilik”, “Sosyal Politikalar, Sivil Toplum ve Ahilik”, “Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Ahilik, Çok Boyutlu Güvenlik ve Ahilik (Orta Sınıfın Tasfiyesi ve Mikro Milliyetçiliğin Etkilerinin Önlenmesi vb.)”, “Çok Boyutlu Refah ve Siyasi İstikrar için Ahilik”, “Tüketici Hakları ve Ahilik, Emek, Sermaye ve Ahilik, Tarihî Sosyal ve Kültürel Değerlerin İhyası İçin Ahilik”, “Yeni Kurumsal Modellemeler” olarak belirlenmiş.
T.C. Başbakanlık tarafından desteklenen Proje’nin eylem planında, Ahiliğin kök salıp yaygın olduğu merkezlerde üç Bölgesel toplantı öngörülmüş ve Denizli bu üç Bölgesel merkezden birisi olarak belirlenmiş. Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Projesi kapsamında 2016 yılında bir Hazırlık Çalıştayı, üç Tema Çalıştayı, Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Kongresi yapılmış, Denizli toplantısı ile yurt içi bölgesel toplantılara başlanırken toplantıların yurt içinde iki şehirde ve Türk Kültür Coğrafyasında bulunan beş ülkede daha yapılması planlanıyor.