8. ULUSLARARASI MUĞLA ARICILIK VE ÇAM BALI KONGRESİ AJANSIMIZIN DA KATKILARIYLA MARMARİS’TE YAPILDI.

Arıcılık sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren ve Muğla çam balının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtıldığı “8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi” GEKA’nın da katkılarıyla Marmaris’te düzenlendi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından 24-27 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Kongreye, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, TAB Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ziya Şahin, MAYBİR Başkanı Veli Türk, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Avcı, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Ajansımızın Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, Apimondia Temsilcisi Riccardo Sebastianini, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev katıldı. Etkinliğe, İl Birlik Başkanları, akademisyenler, yerel yöneticiler ve Türkiye genelinden arıcılar da yoğun ilgi gösterdi.

Kongrenin açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, planlı üretim dönemi ile birlikte arıcılık sektöründe hem üreticileri hem de tüketicileri ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yapıldığını belirterek yakın zamanda imza altına alınacak iki yeni protokolün de müjdesini verdi.

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık da “Arıcılık denince dünyada akla ilk gelen ülkelerden biri Türkiye, Türkiye denince de Muğla’dır. Muğla, sadece arıcılıkta değil, deniz, kum, güneş turizmi, tarihi ve kültürel varlıkları, ormanları ve su ürünleri gibi birçok alanda ülkemizin en önde gelen illerindendir. Adeta yeryüzü cenneti olan bu bölgeye, Allah her türlü nimeti bahşetmiştir. Bunun için şükrediyoruz ve bu güzellikleri korumak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Genel Sekreterimiz Ümit Gülyağı ise gerçekleştirdiği konuşmada; Ülkemiz ve dünya arıcılığının teknik ve ekonomik sorunları ile çözüm yollarının tartışıldığı, Muğla çam balının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılacağı  “8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi”nde Güney Ege Kalkınma Ajansı adına burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. İlimiz Muğla, iklimi ve bitki örtüsü ile Türkiye’nin ve dünyanın tanıdığı, yüksek kaliteli ve özgün bir bal çeşidi olan Muğla Çam Balı’nın üretildiği özel bir konuma sahip olup arıcılık sektörü ekonomik anlamda ilimizin lokomotif sektörlerindendir. 

Muğla’da arıcılık sektörünün tanıtım, pazarlama ve markalaşma kapasitesinin geliştirilmesi ve apiterapik ürün üretimi Ajansımızın öncelikli konuları arasında yer almakta olup bu alanda birçok çalışma yürümekteyiz. Ajansımız destek verdiği projeler, sektörün gelişimine yönelik düzenlediği eğitimler ve gerçekleştirdiği iş birlikleri sayesinde hayata geçen arıcılık kongresi vb. ulusal ve uluslararası etkinliklerle sektöre can vermektedir. Öncelikle 2014 yılında Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü ve GEKA’nın da desteklediği “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması” projesiyle Muğla’daki arı konaklama noktalarını belirledik. Proje sayesinde Muğla’da arı konaklama faaliyetlerinin düzenlenmesi, araziye yayılan arı kolonilerinin homojen dağılımının sağlanarak kaynakların verimli kullanılması, koloni başına düşen verimliliğin arttırılması ve konaklamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi sağlandı.

Bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yön veren ürünlerin coğrafi işaret tescili alarak markalaşması yolunda da birçok çalışmayı yürüttük. Bu kapsamda, “Muğla Çam Balları”nın C4 Şeker Oranı ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi Projesi”ne verdiğimiz destekle ürünün karakteristik özellikleri ortaya kondu. Böylece, ürünün coğrafi işaret başvuru süreci olumlu sonuçlanarak tescil alması sağlandı. Ayrıca, coğrafi işaretin sürdürülebilirliğini sağlamak ve uygun standartlarda üretim yapılması için Muğla’da 750 arıcı ve bal üreticisine, Ajans desteğiyle eğitim ve danışmanlık verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda yürüttüğümüz SOGEP desteğiyle hayata geçirdiğimiz "Köy Okullarında Akıllı Tarım, Akıllı Arıcılık" projesiyle Muğla’nın öncelikli istihdam sektörleri olan “Tarımsal Üretim, Ekolojik Turizm, Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi, Bilgi ve İletişim Teknolojileri” sektörlerini buluşturduk. Muğla genelinde ekolojik turizm alanında öncelikli seçilen ve tarımsal potansiyeli yüksek kapalı köy okulları faaliyete geçirilerek sosyoekonomik olarak dezavantajlı bireylere, köy halkına ve meslek liselerine akıllı tarım ve akıllı arıcılık faaliyetleri aracılığı ile istihdam sağlandı.

Turizmin gözdesi Marmaris’te ise GEKA’nın alternatif turizmin çeşitlendirilmesine yönelik sağladığı destekle tarım, doğa ve turizm sektörlerini birbirine entegre eden ApiRota Marmaris projesinin hayata geçirilmesini de sağladık. Proje, çam balı üretimiyle de adını duyuran Marmaris’te api-turizm faaliyetlerini geliştiren, api-turizme dair olanakları yerli ve yabancı turistlere sunan örnek bir proje konumundadır. Öncelikli çalışma konularımızdan olan apiterapik ürün üretimi konusunda “Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi Güdümlü Projesi”nde sona yaklaşmak üzereyiz. Proje kapsamında 2023 yılında apiterapik ürünler alanında Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları yapılarak ürünlerin katma değerinin artırılması amacıyla Apiterapik Arıcılık Ürünleri AR-GE İnovasyon Merkezi kurulmuştu. 2025 Mart ayında faaliyete geçecek “Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Tesisi’nin tamamlanmasıyla da tesis, bölgede bal ve apiterapik ürün üreten işletmelere markalaşma konusunda rol model olacaktır. Ayrıca, apiterapik faaliyetlerinin turizm ile entegresyonunun girişimcilerin desteklenmesi ile sağlanacağının önemine de değinmek isterim Bu doğrultuda arıcılık faaliyetlerini kapsayan paket turlar, arıcılık rotalarında doğa yürüyüşleri, apiterapi tedavileri, apiterapik ürünler ile beslenme ve konaklama gibi çeşitli faaliyetleri içeren girişimlerin desteklenmesi gerekmektedir.

Dünya çam balı üretiminde lider konumda olan Muğla’da yenilikçi üretim metotlarıyla katma değeri ve ihracat potansiyeli yüksek apiterapi ürünlerinin üretilmesi, yaygınlaştırılması ve turizmle entegrasyonu yoluyla bölgesel gelirin artırılmasına yönelik çalışmalarımıza bölge paydaşlarımızla birlikte devam edeceğiz” dedi.

 

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr